zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ringworm

Inhoud

Ringworm is geen worm en geen mijt, maar een aandoening die veroorzaakt wordt door schimmels, meestal van het geslacht Microsporum of Trichophyton. De aandoening wordt ook wel tinea corporis genoemd (op de romp) of tinea capitis (als het op het hoofd is gelocaliseerd).

Besmetting

Veel dieren, maar ook mensen, zijn symptoomloos drager van de schimmelsporen die ringworm kunnen veroorzaken. Zij kunnen de schimmel overdragen op anderen zonder dat ze zelf verschijnselen vertonen. De infectie kan van dier naar mens overgedragen worden, maar ook van mens naar mens of van mens naar dier. De schimmelsporen kunnen vooral goed doordringen in een natte, enigszins verweekte of beschadigde huid. Dit kan ook via de omgeving. Bijvoorbeeld via paardendekens, zadels, borstels, de hondenmand, of kleding. Nadat de schimmel de huid is binnen gedrongen, duurt het gemiddeld 2 tot 3 weken voordat er symptomen waargenomen worden.

Symptomen

Tijdens een ringworm infectie ontstaan rode schilferende plekken. Deze plekken hebben een grootte van ongeveer één centimeter in diameter. Als je een lichte huid hebt, dan zijn de plekken roze met een donkerrode ring aan de buitenkant. Als je een donkerdere huidskleur hebt, dan zijn de plekken lichtbruin met een donkerbruine ring eromheen. Als de schimmel op je hoofd zit, dan bestaat de kans dat je haren breken en je een kale plek krijgt. Behalve uitslag, kun je ook last hebben van:

  • Jeuk.
  • Zwelling van de huid.
  • Afscheiding van vocht.

Behandeling

Behandeling vindt plaats door middel van een antimycoticum (schimmelbestrijdend middel) in de vorm van zalf of crème, of tabletten. Voorbeelden van zalven en crèmes zijn: loprox, miconazol, ketoconazol, clotrimazol, terbinafine of itraconazol. Als tabletten gegeven worden, wordt nogal eens terbinafine of itraconazol gegeven.