zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Reumatische voet

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd aandoeningen die allemaal te maken hebben met het klachten in gewrichten en/of spieren. Reuma komt voor bij zowel oude als jonge mensen. Een veel voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis. Dit is een chronische vorm van reuma, in de volksmond ook wel ?gewrichtsreuma? genoemd. Zo?n zeventig procent van mensen met reumatoïde artritis kampt met voetproblemen.

Verschijnselen

Dit zijn de verschijnselen aan voeten en enkels:

  • Pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
  • stijve armen en benen, vooral in de ochtend
  • typerend voor de ?reumatische voet? zijn knobbels bij de tenen die daardoor scheefgroeien. Soms gaan ze over elkaar staan met als gevolg het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken
  • veranderende stand van tenen en voeten
  • schoenen passen niet meer goed, lopen gaat moeilijk en is pijnlijk
  • intense vermoeidheid

Behandeling

Zijn uw voeten in goede conditie, dan kan dit veel klachten bij het lopen en staan verminderen of zelfs voorkómen. Soms zijn hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld orthesen of aangepaste schoenen.

Koude voeten
Er bestaan sokken met verwarmingselementen voor koude voeten. Ook zijn er handwarmers en handschoenen met elektrische verwarming verkrijgbaar. U koopt deze hulpmiddelen bijvoorbeeld bij bergsportwinkels.

Orthese
Een orthese is een hulpmiddel in of aan een schoen dat spier- of gewrichtsklachten kan verminderen. Het is geen vervanging van een lichaamsdeel (zoals een prothese), maar een ondersteuning. Een podotherapeut kan u aan een orthese helpen.

Aangepaste schoenen
Veel mensen met voetproblemen beginnen niet graag aan speciale schoenen. Het gevolg is dat ze lange tijd met pijn lopen. Wanneer ze echter eenmaal maatschoenen dragen, zijn ze er vaak heel blij mee. Er zijn veel mogelijkheden in aangepaste schoenen. Een orthopedisch schoenmaker kan u meer vertellen. Uw arts kan u een verwijzing geven.

Tips
Bij reumatische klachten aan uw voeten is het belangrijk dat u goede schoenen draagt. Goede wandelschoenen en stevige sportschoenen zijn voorbeelden van goede schoenen.

Veel confectieschoenen hebben niet voldoende kwaliteit voor reumatische voeten. Koop daarom liever schoenen in een speciaalzaak. Die heeft een ruime keus in pasvormen en breedtematen. Koop uw schoenen 's middags, dan zijn uw voeten vaak wat meer opgezet. Pas altijd beide schoenen.

Goede schoenen - of u ze nu in de winkel koopt of bij een orthopedisch schoenmaker - hebben de volgende eigenschappen:

  • Ze zijn een halve tot 1 centimeter langer dan uw grootste teen
  • Ze zijn breed genoeg
  • Hiel- en zijstuk zijn stevig en geven steun
  • Ze knellen niet bij de bal van de voet. Kies bij voorkeur schoenen zonder stiknaden aan de voorkant.