zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Pseudo-kroep

Inhoud

Pseudokroep wordt ook wel laryngitis subglottica of valse kroep genoemd en is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden. Meestal wordt deze infectie door een verkoudheid voorafgegaan.

Voorkomen

De ziekte komt met name in de herfst en de winter veel voor. De ziekte komt verder vooral voor bij kinderen van 1 tot 6 jaar. In zeldzame gevallen ook bij oudere kinderen en jongvolwassenen.

De incidentie is ongeveer 30 per 1000 kinderen per jaar, met een piekincidentie in het tweede en derde levensjaar. Meestal treden de eerste symptomen van de ziekte 's avonds of 's nachts op.

Symptomen

De symptomen die kunnen optreden zijn:

  • Opgezwollen slijmvliezen rondom de stembanden.
  • Het inademen is bemoeilijkt.
  • Benauwdheid.
  • Ademen gaat vaak gepaard met een gierend geluid (inspiratoire stridor).
  • Hees stemgeluid.
  • Stevige blafhoest.
  • Lichaamstemperatuur is normaal en hooguit 38 graden.

Vaak is het kind na 2 tot 3 dagen weer geheel de oude, echter de ziekte kan tot wel twee weken aanhouden. De, voor ouders vaak beangstigende, gierende ademhaling is vaak binnen enkele uren verdwenen. Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, maar ook een aantal avonden achter elkaar.

Epiglottitis
De symptomen van kroep lijken op die van epiglottitis. Bij epiglottitis komt echter doorgaans ook hoge koorts en kwijlen voor. Bij het stellen van een diagnose zal een arts meestal epiglottitis willen uitsluiten, aangezien dit onmiddellijk ingrijpen vereist.

Behandeling

De beste behandeling is rustig afwachten en niets doen. Opwinding en huilen verergeren de ademhalingsmoeilijkheden.

Eventueel kan iets te drinken worden gegeven dat de keel verzacht, bijvoorbeeld thee met honing (voor kinderen ouder dan een jaar). Warme, heldere dranken kunnen het slijm in de luchtwegen enigszins oplossen. Dit kan de klachten verlichten.

Ook wordt aangeraden te stomen, bijvoorbeeld door met het kind in de badkamer te gaan zitten en de hete douche te laten stromen. Het idee dat de zwelling in de keel wordt verminderd door vochtige lucht is niet bevestigd, maar de vochtige lucht kan wel de hoestprikkel verminderen.

In ernstige gevallen kan een arts een steroïde geven via een vernevelingsapparaat. Dit medicijn doet de zwelling van de larynx (het deel van de keel dat opgezwollen is) verminderen en zorgt er op die manier voor dat de luchtwegen wat meer openstaan. Bij levensbedreigende ademnood kan intubatie of tracheotomie noodzakelijk zijn.

 
Pseudo-kroep linken
Pseudo-kroep medicijnen
Pseudo-kroep behandeling
Pseudo-kroep behandeling op de kaart
Google leads