zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Postpolio

Het postpoliosyndroom (afgekort PPS) is een ziekteverschijnsel dat zich voordoet bij mensen die jaren geleden polio hebben gehad.

Polio wordt ook wel kinderverlamming genoemd en is een infectie veroorzaakt door een virus. Veel mensen die besmet zijn worden helemaal niet ziek, of hebben milde, griepachtige verschijnselen. Bij een klein deel van de mensen tast het virus de zenuwcellen in het ruggenmerg aan die de spieren besturen, hierdoor treden verlammingsverschijnselen op. Na de acute fase kunnen deze verlammingen ten dele herstellen.

Symptomen

Bij veel mensen die jaren geleden polio hebben gehad, doen zich ziekteverschijnselen voor die we het postpoliosyndroom noemen, afgekort PPS.
Een deel van de mensen die ooit polio kregen, blijkt vijftien tot veertig jaar na de oorspronkelijke acute ziekte last te krijgen van nieuwe verschijnselen, zoals:

  • vermindering van spierkracht, soms ook in voorheen normaal functionerende spieren;
  • vermindering van uithoudingsvermogen;
  • ongewone en snelle vermoeidheid;
  • spier- en/of gewrichtspijn;
  • slecht verdragen van kou;
  • in een enkel geval ademhalings- en slikproblemen.

Deze klachten worden veroorzaakt doordat zenuwtakjes die na de polio werden gevormd en de verbinding van de spiervezels met het ruggenmerg gedeeltelijk herstelden, geleidelijk aan hun functie verliezen.
Chronische overbelasting blijkt een belangrijke factor te zijn bij het postpoliosyndroom.

Behandeling

Het postpolio syndroom (PPS) is helaas niet te genezen. Het belangrijkste doel van revalidatie behandeling is het leren omgaan met de gevolgen van de ziekte, zowel op lichamelijk, psychisch als sociaal gebied. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van hulp en hulpmiddelen om de kwaliteit van het leven zo goed mogelijk te houden.