zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Pijn bij geslachtsgemeenschap

Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Pijn bij het vrijen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een lichamelijke oorzaak, maar vaker is het een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. De pijn kan er altijd zijn, maar de pijn kan ook alleen in bepaalde situaties voorkomen. Soms is de pijn zo heftig dat je geen seks (meer) kunt hebben. Blijf er niet mee rondlopen, want pijn hoort niet bij seks.

Oorzaken

Pijn bij het vrijen bij vrouwen
De oorzaken kunnen van lichamelijke aard zijn, bijvoorbeeld een vaginale infectie, een aandoening aan de baarmoeder of de dikke darm, littekenpijn na een operatie, pijn na een knip of inscheuring bij een bevalling, een seksueel overdraagbare aandoening, endometriose en focale vulvitus (ontsteking van het vaginale slijmvlies) of na de menopauze kan er ook pijn bij het vrijen ontstaan.
Vanzelfsprekend is een medisch onderzoek hier van groot belang.
Een goede medische behandeling kan eventuele seksuele problemen ook wegnemen.

Een oorzaak voor pijn bij het vrijen kan ook van relationele aard zijn. Het gaat hierbij vaak om communicatieproblemen tussen partners. Veel vrouwen durven bijvoorbeeld niet goed aan te geven wat ze fijn vinden op seksueel gebied.
De meest voorkomende reden voor deze pijn is vrijen zonder voldoende vochtig te zijn en niet goed kunnen ontspannen.
Wanneer de vagina niet vochtig is schuurt de penis in de vagina, dat veroorzaakt eerst irritatie, maar als je vaak vrijt zonder zin te hebben of zonder voldoende opgewonden te zijn, gaat het op den duur pijn doen. Het gevolg kan zijn dat door angst voor pijn de bekkenbodemspieren onbewust gaan aanspannen, waardoor gemeenschap nog pijnlijker wordt. Vrouwen komen dan in een vicieuze cirkel terecht van angst voor pijn waardoor spanning volgt en door spanning kan weer pijn ontstaan.

Tenslotte kunnen ook psychologische oorzaken een rol spelen bij pijn bij het vrijen zoals negatieve gedachten en gevoelens over seksualiteit. Negatieve seksuele ervaringen in het verleden kunnen ook een rol hierbij spelen.

Pijn bij het vrijen bij mannen
Pijn bij het vrijen heeft bij mannen vaak een lichamelijke oorzaak:

  • Ontstekingen door een seksueel overdraagbare aandoening (soa).
  • Voorhuid van de penis is te nauw bij een stijve (erectie). De huisarts kan je helpen met behulp van een crème en oefeningen de voorhuid wat ruimer maken.
  • Het ?toompje' is te kort. Het toompje is het verbindingsstuk van de voorhuid naar de eikel. Als dit te kort is kan de eikel niet helemaal uit de voorhuid schuiven. Je huisarts kan je verwijzen naar het ziekenhuis waar je poliklinisch geholpen wordt het toompje langer te maken.
  • Irritatie van de eikel door veel seks en/of masturbatie, of het onvoldoende vochtig zijn van de vagina van je partner. Doe het even wat rustiger aan. Vertrouw je het niet, ga dan naar je huisarts.
  • Uitstellen van een orgasme waardoor de penis te lang stijf blijft (zgn. blauwe ballen). Probeer in dit geval sneller klaar te komen.

Behandeling

Het belangrijkste is dat je niet vrijt als het pijn doet. Pijn is een aanwijzing dat er een probleem is. Vrijen doe je voor je plezier en niet omdat het moet. Praat er met je partner over. Als je pijn ervaart bij het vrijen, beleeft de partner daar meestal ook geen plezier aan. Tot slot, blijf er niet mee rondlopen en zoek hulp bij de huisarts. Je kunt namelijk weer van de pijn afkomen.