zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Peesknoop

Inhoud

De medische term voor een peesknoop (of zenuwknoop) is Ganglion.

Een pees bestaat uit stevig bindweefsel en vormt de verbinding tussen een spier en een bot. Onder een ganglion in de betekenis van peesknoop verstaat men gezwelvorming in de omgeving van een gewricht. Een peesknoop bestaat in de regel uit een holte (cyste), die met een geleiachtige vloeistof is gevuld. Een peesknoop hangt altijd met een gewricht of peesschede samen en is onder de huid duidelijk voelbaar. Meestal zijn ze ook als knobbeltjes onder de huid waarneembaar.

Wanneer ze de bewegingen van het gewricht bemoeilijken of kosmetische bezwaren geven worden ze door de chirurg verwijderd. Ze komen echter vaak weer terug.

Oorzaken

Er is bijna nooit een aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van een ganglion. Soms is er sprake van overbelasting. Soms is er een plaatselijke irritatie van het gewricht of de peesschede. Ook kan er sprake zijn van slijtage van het gewricht zoals bij de mucoid cyste. Dan is er sprake van artrose van het eindgewricht.

Symptomen

Peesknopen vindt men meestal op de pols, op de voetrug en in de knieholte.Pijn en krachteloosheid zijn kenmerkend.

In principe is een ganglion een onschuldige afwijking maar het is wel verstandig om, als u een knobbeltje vindt, het door een arts te laten controleren.

Peesknopen komen meer voor mij vrouwen dan bij mannen.

Vooral in het begin van hun ontstaan geven ze vaak pijn. Peesknopen worden wel in verband gebracht met de gewrichtsaandoening reuma. De grootte van de peesknopen wisselt van die van een erwt tot die van een noot en bij bepaalde standen van het gewricht worden ze duidelijk zichtbaar.

Een ganglion dat onder het polskapsel ligt kan pijnlijk zijn. Een mucoid cyste, ligt aan de basis van de vingernagel. Deze cyste kan zeer pijnlijk zijn door het uitrekken van de huid en kan uw nagel vervormen. Als de cyste open barst, dan kan het gewricht gaan ontsteken (artritis).

Behandeling

De behandeling van een peesknoop kan met ijspakkingen op het aangedane gebied en/of met orale pijnstillers. In de meeste gevallen is verdere behandeling niet nodig.

Het is mogelijk om de cyste leeg te zuigen en eventueel in te spuiten met een corticosteroïd. Een corticosteroid werkt ontstekingsremmend. Indien het ganglion terugkomt (recidief) en als de patiënt het wenst, dan kan de peesknoop operatief weggehaald worden. Hoe dit gedaan wordt hangt af van de grootte en locatie van het ganglion. Met een operatie wordt de hele peesknoop verwijderd, eventueel met een deel van de peesschede of het gewrichtskapsel. Met een operatie heeft u de meeste kans dat de peesknoop weg blijft. Er blijft echter altijd een kans bestaan dat het ganglion terugkomt.