zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Parodontitis

Inhoud

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. Tandplak kan een ontsteking aan de rand van het tandvlees veroorzaken. Zo een ontsteking heet gingivitis. Gingivitis kan zich uitbreiden naar het kaakbot, dit kan weer leiden tot parodontitis.

Zie ook: Tandvleesontsteking.

Symptomen

Parodontitis kan zich lang op de achtergrond houden waardoor het niet snel opgemerkt word. Pas in een laat stadium brengt het verschijnselen met zich mee. Enkele kenmerken zijn:

  • Rood, slap en opgezwollen tandvlees
  • Bloedend tandvlees bij het poetsen of eten

Oorzaken

Een ontsteking in de tandvleesrand (gingivitis) wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën zitten in de tandplak. Een tandvleesontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Hierdoor kan het tandvlees loslaten van tanden en kiezen. In de ruimte die er hierdoor weer ontstaat weer tandplak. Dus gaat de ontsteking steeds dieper zitten. De vezels gaan kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte (de pocket) die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Ook samenhangend met het ontstaan van parodontitis zijn roken, diabetes en stress.

Behandeling

Als er een tijdige behandeling is kan het uitvallen van tanden en kiezen worden voorkomen. Door de mond hygiënisch te houden kan de persoon zelf een bijdrage leveren aan de genezing. Ook zal de tandarts of mondhygiënist de tandplak/tandsteen verwijderen.