zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ouderdomsslechthorendheid

Bij het ouder worden gaat het gehoor, heel langzaam, achteruit dit noemt men ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis.

Vooral, en met name in het begin, wordt het horen van de hoge tonen minder bij het vorderen der jaren. Behalve dat men het geluid minder goed hoort, wordt het geluid ook vervormd.

Boven de 70 jaar is meer dan de helft van de mensen slechthorend, maar dit wordt niet altijd door de betreffende persoon (of de huisartspraktijk) onderkend.

Oorzaken

De oorzaak van ouderdomsslechthorendheid is niet precies bekend. Verschillende oorzaken spelen een rol. Ze hebben eigenlijk allemaal te maken met veroudering.
Waarschijnlijk is aderverkalking van de bloedvaten een belangrijke oorzaak. Daardoor komt er minder zuurstof in het binnenoor. Ook lawaai kan een oorzaak zijn. Uw oren beschadigen als u vaak en lang in lawaaierige ruimtes was. Verder hebben ouderen vaak last van oorsuizen waardoor zij minder goed horen. Soms kunnen de hersenen het geluid niet meer zo snel verwerken. Ook dan is het moeilijk om een gesprek te volgen.

Behandeling

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen, zoals een hoorapparaat of een ringleiding voor radio en televisie.
Hoortoestellen dienen om geluid te versterken. Ze bestaan in principe uit een microfoon, die het geluid opvangt, een versterker en een telefoon, die het geluid weer doorgeeft.