zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Orgasmeproblemen (vrouwen)

Inhoud

Sommige vrouwen hebben het gevoel bijna tot een orgasme te komen, maar komen dan ´net niet verder'. Voor sommigen is het mogelijk klaar te komen, maar dit duurt langer dan zij zouden willen. Anderen ervaren nooit enig orgasmegevoel.

Oorzaken

Mogelijke oorzaken van orgasmeproblemen zijn:

  • Gebrek aan adequate stimulatie door de vrouw zelf of door een partner
  • Angst voor controleverlies
  • Negatieve seksuele ervaringen in het verleden
  • Schaamte voor het eigen lichaam
  • Negatieve, remmende gedachten tijdens het vrijen
  • Onvoldoende kennis of vaardigheden ten aanzien van eigen lichaam
  • Tijdens het vrijen gefixeerd zijn op het krijgen van een orgasme
  • Teveel gericht zijn op de partner in plaats van op zichzelf.

Behandeling

Tot op heden zijn er geen medicamenteuze of operatieve behandelingen voor orgasmestoornissen. De therapie gebeurt bij voorkeur bij een seksuoloog.

Masturbatieoefeningen
Voor vrouwen die nog nooit een orgasme ervaren hebben, zijn masturbatieoefeningen zeer succesvol. Een seksuoloog zal deze oefeningen met het koppel of de vrouw alleen bespreken en aanpassen aan hun noden. Deze oefeningen gebeuren thuis en vormen een leidraad voor het koppel/de vrouw om uit te zoeken wat de opwinding kan versterken en hoe naar een orgasme toe gewerkt kan worden. De nadruk ligt op een goede en open communicatie tussen de partners. Tijdens de gesprekken bij een seksuoloog word het verloop en het resultaat van de thuisopdrachten besproken. Ook vrouwen die niet in een relatie zijn maar toch in therapie willen gaan voor dit probleem, zijn zeer welkom.

Psychologische oorzaken
Bij vrouwen die in het verleden wel een orgasme hebben ervaren, zal vooral stilgestaan worden bij mogelijke psychologische oorzaken. De vraag 'wat heb je nodig om een orgasme te kunnen bereiken' zal in de therapie een leidraad zijn. Soms is het antwoord op die vraag duidelijk (bv. Een betere communicatie met de partner, minder stress, meer zelfvertrouwen, ... ) en kan vandaaruit vertrokken worden om op zoek te gaan naar een oplossing. Vaak is er slechts een vaag bewustzijn hieromtrent, of komen de antwoorden heel geleidelijk. In dat geval staat therapie in de eerste plaats in teken van het stilstaan bij deze vragen (en antwoorden).

Tips voor vrouwen die moeilijk klaarkomen

Het is goed om te weten dat de meeste vrouwen niet door penetratie (de penis, vingers of andere hulpmiddelen in de vagina) klaar kunnen komen. De meest vrouwen komen klaar door stimulatie van de clitoris, al dan niet in combinatie met een vorm van penetratie.

  • Extra stimulatie van de clitoris: is je clitoris minder gevoelig? Zorg dan voor extra stimulatie door jezelf of je partner. Bij het vingeren moet je jezelf misschien steviger aanraken. Door gebruik van spuug of glijmiddel voel je vaak meer. Een vibrator kan ook helpen.
  • Ontspan je bekken. Ziek of beperkt zijn kan ervoor zorgen dat je (onbewust) je bekken aanspant. De ziekte kan direct effect hebben op je spierspanning, zoals bij MS of bekkenbodeminstabiliteit. Daarbij kan het zijn dat je gespannen bent.