zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Oogzenuwontsteking

Neuritis optica is een ontsteking van de nervus opticus. Neuritis optica is de medische term om een ontsteking aan de oogzenuw te omschrijven. De nervus opticus is de zenuw van het gezichtsvermogen, de baan die de boodschappen vervoert van het oog naar de hersenen.

Problemen met het gezichtsvermogen, herstellen goed bij de meeste mensen met MS. Maar bij sommige mensen is het probleem blijvend van aard.

Oorzaken

Een belangrijke oorzaak van neuritis optica is multiple sclerose. Bij 30% van de gevallen waarvan sprake is van MS, is neuritis optica het eerste symptoom van de aandoening. De aandoening treedt dan meestal eenzijdig op en gaat vaak vanzelf over, alhoewel een hoge dosis intraveneuze corticosteroïden het genezingsproces bespoedigt.

Een tweede belangrijke oorzaak van neuritis optica is alcoholmisbruik. Als gevolg hiervan treden namelijk diverse vitaminedeficiënties op, waarvan een vitamine B1-deficiëntie verantwoordelijk wordt gehouden voor neuritis optica, welke in dit geval tweezijdig optreedt. Ten slotte kunnen ook veel virale en immunologische ontstekingen leiden tot een neuritis optica.

Symptomen

De pijn duurt zelden langer dan een paar dagen. De mate van pijn kan voor iedereen verschillend zijn. Ongeveer tien procent van de mensen zegt dat ze geen pijn hebben. De mate van gezichtsverlies kan ook wisselen bij neuritis optica. Het kan variëren van wazig zien tot geen licht waarnemen in één of beide ogen. Er kan ook gezichtsveldverlies zijn, met mogelijk een waas of een leegte in het midden van het gezichtsveld. Het kleuren zien is meestal ook aangetast. Kleuren worden beschreven als donkerder of vervaagd. Sommige mensen hebben last van lichtflitsen - phosphenes genaamd - als ze hun ogen bewegen.