zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Oogverwonding

Voorbeelden van oogverwondingen zijn:

Vuiltje in het oog
Bij een oppervlakkige verwonding kan een vuiltje (corpus alienum of vreemd voorwerp) nog aan de buitenzijde op het oog zitten. Bekende plekken hiervoor zijn: de binnenzijde van het onderooglid, onder het bovenooglid of op het hoornvlies.

Niet-perforerende verwondingen
Een scherpe niet-perforerende verwonding van het oog kan worden vergeleken met een kleine schaafwond van de huid. De wond geneest meestal snel en zonder litteken. Zo'n oppervlakkige wond van het hoornvlies wordt een cornea erosie genoemd.

Scherpe verwondingen
Scherpe voorwerpen kunnen een oppervlakkige, een diepe en een penetrerende verwonding veroorzaken.

Behandeling

Bij vermoeden van een perforatie van de oogbol:
Neem altijd contact op met de huisartspraktijk of met de SEH (SpoedEisende Hulp, voorheen EHBO) van het ziekenhuis bij het vermoeden op een perforatie van de oogbol. Er mag pertinent geen druk op het oog worden uitgeoefend. Probeer niet om contactlenzen of andere zaken, zoals schroefjes of spijkertjes uit het oog te verwijderen. Leg geen gazen op het oog, maar houd een kommetje, een plastic bekertje, of een kopje beschermend over het oog en druk dit tegen het bot rondom het oog aan. Vervoer het slachtoffer halfzittend of in liggende houding en ondersteun het hoofd. Gebruik vooral géén zakdoeken om het bloeden van deze wondjes rondom het oog te stelpen, maar steriele gazen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Draag altijd een veiligheidsbril bij het werken met metaal, zoals boren, schuren, frezen of hakken, maar ook bij het inslaan van spijkers. Zorg voor goed gereedschap en zorg er ook voor dat bij dart- en schietwedstrijden geen personen over de banen kunnen lopen. Laat kinderen niet spelen met luchtdrukwapens. Heel berucht zijn verwondingen die bij groot tuinonderhoud ontstaan. Draag altijd een veiligheidsbril bij snoei- en zaagwerk en bij maaiwerkzaamheden.