zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ooglid uitstulping (ectropion)

Bij een ectropion is het onderooglid naar buiten gedraaid. De conjunctiva aan de binnenzijde van het ooglid is nu zichtbaar en zal uitdrogen. De oorzaak is meestal een verslapping van het onderooglid waardoor het instabiel wordt. Een naar butien gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Ectropion of entropion
Soms kan het verwarrend zijn: bij een ectropion is het ooglid naar buiten gedraaid en bij een entropion is het ooglid naar binnen gedraaid. In beide gevallen gaat het meestal om het onderooglid.

Behandeling

De meest gebruikte operatie is een correctie van de slapte van het onderooglid. Voorafgaande aan de operatie kan de oogarts u oogzalf voorschrijven om de binnenkant van het ooglid te beschermen tegen uitdroging.

De operatie is poliklinisch en het onderooglid wordt plaatselijk verdoofd met een injectie in de huid. Na de operatie staat het ooglid direct in de goede stand. In de eerste twee weken na de ingreep kan het ooglid wat dik en blauw verkleurd zijn. Hechtingen worden na ongeveer 7 dagen verwijderd. Bij verreweg de meeste patiënten is het probleem hiermee verholpen.