zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ondergewicht

Inhoud

Ondergewicht betekent dat je minder weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. We spreken van ondergewicht als de BMI lager is dan 18,5.

Een te laag gewicht kan een risico voor je gezondheid zijn: je kunt een tekort hebben aan voedingsstoffen, je conditie kan achteruit gaan en je kunt je sneller lusteloos en moe voelen.

Oorzaak

Ondergewicht kan komen door een onderliggende, onbekende ziekte. Als je in korte tijd veel afvalt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, kun je daarom het beste even naar de huisarts gaan.

Ondergewicht kan ook komen door een snelle stofwisseling of door een eetstoornis. Ga ook bij (het vermoeden van) een eetstoornis altijd naar de huisarts.

Symptomen

Ondergewicht kan ernstige gevolgen hebben. Als je ondergewicht hebt, merk je dat je lichaam moeite krijgt om goed te functioneren. Je conditie gaat achteruit (lichamelijk, maar ook geestelijk) en je voelt je moe, lusteloos en mogelijk zelfs depressief. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid.

Als je te weinig voedingstoffen binnen krijgt, maakt je lichaam als eerste aanspraak op je vetreserves. Je wordt magerder en op een gegeven moment gaan de botten duidelijk zichtbaar uitsteken. Je krijgt holle wangen en ingevallen ogen. Ook heb je het snel koud. Je huid wordt dun, droog, bleek en voelt koud aan. Ook je haar voelt droog aan en valt meer uit dan normaal. De kans op botbreuken neemt toe, omdat ondergewicht een risicofactor is voor botontkalking (osteoporose).

Wanneer je geen vetreserves meer hebt, kunnen andere weefsels worden aangetast zoals spieren, lever, nieren, hart en zenuwweefsel. Bij zeer ernstig ondergewicht worden op den duur alle organen aangetast en kun je uiteindelijk overlijden.

Gezond aankomen

Als je ondergewicht hebt, is jezelf volproppen met calorierijk voedsel niet de beste manier om aan te komen. Een overmatige consumptie van junkfood heeft andere, negatieve gevolgen voor je lichaam. Het is belangrijk om maaltijden verspreid te eten over de dag en tussendoortjes te eten die zorgen voor voedingsstoffen en calorieën, zoals een krentenbol, een tosti of een bakje kwark.

 
Ondergewicht linken
Ondergewicht behandeling
Ondergewicht behandeling op de kaart
Google leads