zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Niervergiftiging

Niervergiftiging is zelf geen ziekte, maar een gevolg van het feit dat de nieren niet goed meer werken. Een aantasting van de nieren kan zeer verschillende oorzaken hebben.

Bij een niervergiftiging is een ophoping van afbraakproducten van de eiwitstofwisseling de oorzaak van problemen. Een belangrijk afbraakproduct is ureum. Wanneer deze stof zich ophoopt spreek je van uremie. Ureum is meetbaar in het bloed en komt bij ophoping in het gehele lichaam voor.

De verschijnselen die hierdoor ontstaan zijn hoofdpijn, sufheid, droge bruinige huid, jeuk, slechte eetlust en braken.

Oorzaken

Een niervergiftiging kan worden veroorzaakt door een onvoldoende nierdoor-bloeding of beschadiging van het nierweefsel door gifstoffen of ontstekingen. Een gestoorde afvoer van de urine door nierstenen of gezwellen kan een derde oorzaak zijn. Andere mogelijke oorzaken van nierinsufficiëntie (slecht functionerende nieren) zijn een shock, een grote operatie of een ongeval met veel bloedverlies.

Behandeling

De behandeling vindt meestal plaats op de intensivecare-afdeling van een ziekenhuis. Hier controleert men voortdurend de hart-functie, de ademhaling, de urineproduktie en de vocht-inname. Bovendien controleert men regelmatig de zuurgraad van het bloed, de zoutbalans en het ureum en creatininegehalte van het bloed. Tijdens deze, meerdere weken durende, behandeling is de patiënt vatbaar voor infecties.