zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Nierontsteking

Nierontstekingen (nefritis) komen meestal vanuit de blaas en de urinewegen in de nier. Dat gebeurt meestal bij vochttekort en als de doorstroom van urine onvoldoende is.

Een ernstige blaasinfectie of een verstopte katheter kan ook tot een nierontsteking leiden.

Een nierontsteking is ernstiger dan een blaasontsteking. Als je die niet laat behandelen, kan een nierontsteking leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of nierfalen. Dit was 40 jaar geleden de meest voorkomende doodsoorzaak bij mensen met een dwarslaesie.

Het doel van goed blaasmanagement is om dit te voorkomen. Als je denkt dat je een nierontsteking hebt raadpleeg dan meteen een arts.

Symptomen

De symptomen van een nierontsteking zijn in het algemeen dezelfde als bij een blaasontsteking, verder kun je de volgende klachten krijgen:

  • een ongewoon hoge lichaamstemperatuur, die gepaard gaat met koude rillingen.
  • een verhoogde hartslag.
  • pijn in de schouder of de lage rug
  • toegenomen spasmen
  • rillerigheid.

Je zult je waarschijnlijk erg ziek voelen. Als deze symptomen te heftig worden, moet je opgenomen worden in een ziekenhuis voor behandeling en verzorging. Dan is het noodzakelijk dat je antibiotica via een infuus krijgt.

Behandeling

Een nierontsteking is in de meeste gevallen goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Blijf je met een nierontsteking rondlopen dan kan de infectie zich verder uitbreiden naar andere organen. Vrouwen die vaker last hebben van een blaasontsteking hebben een grotere kans op een nierontsteking. Dit kun je voorkomen door tijdig met een blaasontsteking naar de huisarts te gaan