zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Neusverstopping

Inhoud

Neusverstopping of neusobstructie of een "verstopte neus" is een veelvoorkomend symptoom en kan de levenskwaliteit negatief beïnvloeden. De patiënt heeft het gevoel dat er onvoldoende lucht door de neus komt.

Oorzaken van neusverstopping

Neusverstopping kan veroorzaakt worden door anatomische afwijkingen, zoals een scheefstand van het neustussenschot (septumdeviatie) of door allergie (allergische rhinitis) of een combinatie van beide. Een andere oorzaak van een verstopte neus is een infectie.

Onderzoeken van neusverstopping

De KNO-arts vraagt eerst zoveel mogelijk over de klacht. Vervolgens wordt een volledig KNO klinisch onderzoek, inclusief een endoscopie van de neus, uitgevoerd. Ook de doorgankelijkheid van de neus wordt gemeten, om te bekijken of sprake is van scheefstand. Bij vermoeden van een onderliggende allergie kan de KNO-arts ook allergietesten uitvoeren. Een CT-scan van de neus en de neusbijholten ("CT sinussen") kan informatie geven over de anatomie en eventueel onderliggende sinusitis.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de neusverstopping. Behandelopties zijn het het slikken van medicatie of een operatieve ingreep aan de neus. Een uitgesproken afwijking van het neustussenschot kan bijvoorbeeld behandeld worden met een neustussenschotcorrectie of 'septoplastie'. Bij opzetting van de neusschelpen, als gevolg van allergische of niet-allergische rhinitis, kan overwogen worden de neusschelpen te verkleinen bijvoorbeeld met radiofrequentietechniek. Dit gebeurt alleen wanneer medicatie onvoldoende effect heeft.

 
Neusverstopping linken
Neusverstopping behandeling
Neusverstopping behandeling op de kaart
Google leads