zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Netvliesbeschadiging

Een netvliesbeschadiging is een beschadiging aan het netvlies van je oog. Je netvlies of retina bevindt aan de achterkant in je oogbol. Je netvlies is betrokken bij je zicht. In je netvlies bevinden zich de zogenaamde staafjes en kegeltjes waarmee je kleur en contrast kunt onderscheiden. Je netvlies ontvangt licht vanaf buiten en zet dit om naar elektrische signalen voor je hersenen. Een netvliesbeschadiging kan daarom ook grote gevolgen hebben. In ernstige gevallen kan een netvliesbeschadiging zelfs leiden tot blindheid. Maculadegeneratie is niet hetzelfde als netvliesbeschadiging.

Oorzaken

Het netvlies van het oog kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. Algemene ziektetoestanden, vooral hoge bloeddruk, suikerziekte, nieraandoeningen, slagaderverkalking, trombose en bloedziekten kunnen alle het netvlies beschadigen.

Behandeling

Een netvliesbeschadiging kan niet meer behandeld worden. De opgelopen schade blijft aanwezig.

Laserbehandeling
Wel is het soms mogelijk om verdere schade te voorkomen door middel van een laserbehandeling. De behandeling vindt poliklinisch plaats en voorkomt dat je nog slechter gaat zien. Met behulp van een laserstraal maakt de oogarts eventueel lekkende bloedvaatjes dicht. Delen van het netvlies die niet meer werken worden afgesloten van de bloedtoevoer. Hierdoor kan het toegevoerde bloed direct naar delen van het oog die het bloed nodig hebben. De behandeling duurt over het algemeen maar een minuut of tien en voelt aan als kleine speldenprikjes in je oog. Sommige mensen ervaren dit als pijnlijk, maar bij de meesten is het pijnloos. Hoewel de behandeling zelf maar kort duurt, kunnen de gevolgen van de behandeling lang aanblijven. Zo kun je nog enige tijd verblind zijn en kun je nog een aantal uren wazig zijn.

 
Netvliesbeschadiging behandeling
Netvliesbeschadiging behandeling op de kaart
Google leads