zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Nastaar

Bij een deel van de mensen die een staaroperatie ondergaan kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De klachten die dan ontstaan, zijn vergelijkbaar met staarklachten, met name wazig, niet scherp zien. Men spreekt in zo'n situatie van nastaar. Dit is overigens een veel voorkomend verschijnsel. Nastaar is met een laserbehandeling goed te behandelen.

Behandeling

Wanneer een patiënt met vermoedelijke nastaar bij de oogarts of optometrist komt, zal deze constateren of er inderdaad sprake is van nastaar. De patiënt wordt vervolgens voor een behandeling ingepland.
Anders dan bij de reguliere staaroperatie vindt de behandeling van nastaar plaats op de polikliniek in plaats van in het operatiecentrum.
De oogarts verwijdert de nastaar met behulp van een laser (YAG-laser). Bij de behandeling wordt aan de achterkant van de kapselzak een cirkelvormig gaatje gemaakt. Hierdoor is de patiënt voor altijd aan de vorming van nastaar geholpen. De eiwitcellen hebben hierdoor namelijk geen mogelijkheid meer om zich te hechten aan de achterkant van de kapselzak. Hierdoor kan het licht weer normaal het oog binnenvallen.