zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Middenrifbreuk

Inhoud

Hernia diafragmatica wordt ook wel middenrifsbreuk genoemd en is een hernia waarbij sprake is van een breuk in het middenrif. Het middenrif is een platte spier die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een smalle opening waar grote bloedvaten en de slokdarm doorheen loopt van borstholte naar buikholte. Als de opening tussen borst- en buikholte wijder is dan normaal wordt dat een middenrifsbreuk genoemd.

Oorzaken

Een middenrifsbreuk kan aangeboren zijn maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Wanneer de middenrifsbreuk aangeboren is, spreekt men van Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD). Congenitale Hernia Diafragmatica ontstaat al in de vijfde week van de zwangerschap. Het middenrif is onderontwikkeld doordat enkele spieren en vliezen in de buik niet ver genoeg aan elkaar groeien.

Een verworven middenrifsbreuk wordt hiatus hernia genoemd en kan de volgende mogelijke oorzaken hebben:

  • Een ongeval of verslapping van de spieren.
  • Verslapping van het middenrif. Naarmate mensen ouder worden kunnen de spieren in het lichaam verslappen. Als het middenrif verslapt, kan de opening in het middenrif wijder worden waardoor een middenrifsbreuk ontstaat.

Een deel van de maag kan omhoog komen waarbij de overgang van de slokdarm naar de maag in de borstholte komt te liggen. De officiële naam hiervoor is een sliding hernia.

Klachten

Een middenrifsbreuk leidt niet altijd tot klachten. Klachten kunnen ontstaan wanneer een deel van de maag in de borstholte komt te liggen. Hierdoor kan de sluitspier tussen slokdarm en maag niet goed sluiten. Gevolg hiervan kan zijn dat de maaginhoud gedeeltelijk terug in de slokdarm kan stromen, dit wordt reflux of brandend maagzuur genoemd.

Maagzuur bevat onder andere het agressieve zuur zoutzuur. Dankzij een dikke slijmvlieslaag is De maagwand heeft een dikke slijmvlieslaag waardoor deze goed beschermt is tegen dit zuur. De slokdarm heeft niet zo'n slijmvlieslaag. Wanneer maagzuur regelmatig in aanraking komt met de slokdarmwand kan dit klachten veroorzaken. Het kan een pijnlijk brandend gevoel geven in de slokdarm ter hoogte van de borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Andere klachten bij Hernia Diafragmatica zijn een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen.

Een langdurige blootstelling van de slokdarm aan maagsap kan een slokdarmontsteking tot gevolg hebben. Na verloop van tijd kan dit een blijvende verandering van het slokdarmweefsel veroorzaken (Barrett-slokdarm).
Zie ook slokdarmontsteking.

Behandeling

Vaak wordt de middenrifsbreuk per toeval ontdekt.
De ernst van een Hernia Diafragmatica is afhankelijk van de grootte van de breuk. Bij een kleine hernia die vrijwel geen of geringe klachten geeft, is behandeling meestal niet noodzakelijk. De oesofagale refulx kan middels maagzuurremmers worden verholpen.

Wanneer bij de geboorte een groot Hernia Diaphragmatica aanwezig is waarbij een deel van de buikorganen in de borstholte ligt of wanneer medicijnen niet het gewenste effect leveren, dan kan overgegaan worden tot een operatie. Deze anti-reflux operatie is een ingrijpende operatie die niet altijd het gewenste effect heeft. Tijdens de operatie wordt het bovenste deel van de maag als een soort manchet om de onderkant van de slokdarm heen gedraaid. Het gevolg is dat de maag niet meer door de middenrifsbreuk omhoog kan kome

Adviezen bij middenrifsbreuk

  • Voorkom overgewicht en verstopping. Dit geeft namelijk een verhoogde druk op de maag waardoor deze gemakkelijk omhoog komen door de middenrifsbreuk.
  • Verhoog het hoofdeinde van uw bed met ongeveer 10 cm.
  • Zak bij het bukken door de knieën en buig niet voorover.
  • Eet voldoende vezels, drink voldoende en beweeg regelmatig om verstopping te voorkomen.
  • Eet en drink niet meer de laatste drie uur voor het slapen.
  • Vermijd grote en vette maaltijden, eet liever kleinere porties verspreid over de dag.
  • Vermijd alcohol, chocola, pepermunt, citrusvruchten en scherpe kruiden.
  • Stop met roken.
  • Vermijd knellende kleding ter hoogte van de maag.