Uitgelichte middenoorontsteking specialisten
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
De Bilt,
Utrecht
Vind een middenoorontsteking specialist in uw regio
Informatie over middenoorontsteking
Algemene informatie
Bij middenoorontsteking (otitis media) is het oor ontstoken achter het trommelvlies. De ziekte komt vooral voor bij kinderen onder de vier jaar. Vaak begint de ontsteking met een gewone verkoudheid. Daarna breidt de ontsteking zich uit naar het oor. Het ontstekingsvocht in het middenoor geeft een pijnlijke druk op het trommelvlies. Soms ontstaat door de druk een scheurtje in het trommelvlies waardoor het vocht naar buiten komt. Dit scheurtje gaat meestal weer vanzelf dicht. Meestal zijn de ergste klachten na drie dagen voorbij. Het vocht in het middenoor kan geen kwaad en verdwijnt meestal vanzelf in een paar weken. Wel is het gehoor dan wat minder. Gehoorschade is uiterst zeldzaam en treedt eigenlijk alleen op bij langdurig verwaarloosde oorontstekingen met een loopoor.
Symptomen
De meest voorkomende klachten zijn
- Oorpijn
- Koorts
- Ziek voelen
- Buikpijn
- Diarree
- Braken
- Niet goed drinken
- Prikkelbaar
- Onrustig
- Soms ziet u vocht uit het oor komen, soms met een beetje bloed. Dat kan meestal geen kwaad.
Oorzaken
Meestal begint een middenoorontsteking met een gewone verkoudheid. De buis van Eustachius kan daardoor dicht gaan zitten. In de meeste gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door bacteriën. Het is onduidelijk of virussen een middenoorontsteking kunnen veroorzaken. Wel is er het vermoeden dat virussen door de op gang gebrachte ontstekingsreactie de gevoeligheid voor een bacteriële invasie van het middenoor bevorderen.
Behandeling
Wat kunt u zelf doen aan middenoorontsteking Neem contact op met uw huisarts als het kind zieker wordt, slecht drinkt, of als de pijn toeneemt. Bel de arts ook als er na drie dagen geen verbetering optreedt; bij baby's onder de zes maanden is het verstandig na één dag al contact op te nemen.
- Zorg dat een kind met koorts, diarree of braken voldoende drinkt.
- Een kind met middenoorontsteking hoeft niet per se binnen te blijven. Douchen kan geen kwaad.
- Zwemmen mag - als het kind dat zelf wil - maar liever niet duiken of veel met het hoofd onder water. Dat is niet slecht voor de genezing, maar het kind kan plotseling duizelig worden.
- Houd er rekening mee dat een kind na een middenoorontsteking vaak enige tijd minder goed hoort.
Middenoorontsteking video's
Middenoorontsteking
Uitleg over middenoorontsteking.