zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Middenoorgezwel, parelgezwel (tumor)

Een gezwel van het middenoor is uiterst zeldzaam. Een middenoorgezwel (parelgezwel of cholesteatoom) is een langzaam groeiend, goedaardig gezwel. Deze kan worden veroorzaakt door een chronische middenoorontsteking, een gat in het trommelvlies of door een afgesloten buis van Eustachius.

Op zichzelf is het cholesteatoom goedaardig, maar omdat er in het middenoor niet veel ruimte is en de fragiele structuur van de gehoorbeentjes in het middenoor snel in de verdrukking raakt, kan een onbehandeld cholesteatoom, als het niet op tijd wordt ontdekt, toch veelal tot schade aan het middenoor en uiteindelijk tot doofheid leiden. In ernstige gevallen breidt het cholesteatoom zich zo uit dat de hersenvliezen worden bereikt en er een hersenvliesontsteking (meningitis) kan ontstaan. Ook kan de aangezichtszenuw (nervus facialis) worden kapotgedrukt met een verlamde gelaatshelft als gevolg.

Symptomen

Gehoorverlies, oorsuizen, duizeligheid en moeite om het evenwicht te bewaren zijn de eerste symptomen.

Als de tumor groeit en andere delen van de hersenen samendrukt, zoals de aangezichtszenuw (nervus facialis) of de drielingzenuw (nervus trigeminus), kan het aangezicht slap en gevoelloos worden.

Behandeling

Operatieve verwijdering van het gezwel is de meest toegepaste therapie. In sommige gevallen kan het gehoor weer hersteld worden door kunstmatige gehoorbeentjes in het middenoor te plaatsen.

 
Middenoorgezwel, parelgezwel (tumor) behandeling
Middenoorgezwel, parelgezwel (tumor) behandeling op de kaart
Google leads