zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Meniscusbeschadiging (buiten)

De meniscus is een half maanvormig stootkussentje in de knie, tussen de botten van het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia). In de knie bestaan 2 menisci: een binnen- en een buitenmeniscus.

De meniscus kan op verschillende manieren scheuren. De diverse scheuren kunnen plaatsvinden in goed of minder goed doorbloed meniscus weefsel. Hoe beter de doorbloeding, hoe meer kans op genezing van de meniscusscheur.

Breuken of scheuren van de kraakbeenschijven kunnen ontstaan door overbelasting na krachtig strekken van de knie vanuit een gebogen en gedraaide stand, waarbij opheffen van de rotatie verhinderd wordt door fixatie van de voet (bijvoorbeeld bij voetballen, skien).

Behandeling

Een beschadigde meniscus herstelt zich niet; bij een eventuele operatie wordt getracht zo veel mogelijk van de meniscus te bewaren omdat een knie zonder meniscus een belangrijk beschermingsmechanisme mist en sneller artrose zal ontwikkelen. Er wordt onderzoek gedaan naar kunstmatige menisci en naar meniscustransplantatie. Voor zover bekend vooralsnog zonder toepasbare resultaten. In zeldzame gevallen is herstel mogelijk. Vroeger werd aangenomen dat de meniscus niet doorbloed is. Nu weten we dat het buitenste gedeelte voorzien is van minimale bloedvaatjes, vandaar dat bij beschadiging van de buitenkant van de meniscus vaak wel herstel mogelijk is