zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Meniscusbeschadiging (binnen)

Inhoud

De meniscus is een half maanvormig stootkussentje in de knie, tussen de botten van het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia). In de knie bestaan 2 menisci: een binnen- en een buitenmeniscus.

Oorzaken

Beschadiging kan op elke leeftijd voorkomen. Bij jonge mensen is de meniscus tamelijk stevig en elastisch. Scheuren zijn meestal het gevolg van een heftige draaibeweging van de knie. Vaak gebeurt dit bij sportactiviteiten of tijdens een ongeval. De meniscus wordt zwakker naarmate de leeftijd vordert. Bij oudere mensen kunnen scheuren in de meniscus al ontstaan door een klein ongeluk, zoals het uitstappen uit een auto of bijvoorbeeld tijdens het hurken.

Symptomen

Een scheur in de binnenmeniscus geeft pijn aan de binnenzijde van de knie. Een scheur in de buitenmeniscus geeft pijn aan de buitenzijde van de knie. Een stukje van de kapotte meniscus kan los schieten en klem gaan zitten in het kniegewricht. De knie kan dan niet meer gestrekt worden. De knie zit dan 'op slot'.

Als de knie verdraaid is en pijn geeft, hoeft dit niet te betekenen dat de meniscus beschadigd is. In meer dan 90% van de gevallen is er sprake van een verstuiking (distorsie) van de knie. Bij een verstuiking van de knie kan de pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie optreden. Deze klachten kunnen lang duren, maar verdwijnen meestal binnen drie maanden.

Behandeling

Bij het vermoeden op een beschadigde meniscus is een aantal dagen rust voor de betreffende knie aan te raden. Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen bij het lopen elleboogskrukken worden gebruikt. Als pijnstiller is paracetamol een goede keus.

Een verwijzing naar een orthopedisch chirurg is alleen noodzakelijk bij een blijvende slotstand van de knie. In alle andere gevallen is korte tijd rust en daarna geleidelijk opvoeren van de belasting een goede richtlijn. Eventueel kan daarbij de hulp van een fysiotherapeut worden ingeschakeld.