zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Malaria

Inhoud

Malaria is een ernstige infectieziekte die in grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomt. Er zijn verschillende soorten malaria. De ziekte kan mild verlopen maar ook levensbedreigend zijn.

Oorzaak

Malaria wordt veroorzaakt door de malariaparasiet. Dit is een microscopisch klein 'beestje' dat na een steek van de malariamug in uw bloed komt. De malariaparasiet nestelt zich in de lever en in de rode bloedcellen. Malariamuggen zijn klein en vaak geruisloos. Ze steken tussen zonsondergang en zonsopgang.

Symptonen

De klachten kunnen een week na de besmetting beginnen. U voelt zich grieperig en moe, meestal met koorts, hoofdpijn en/of spierpijn. U kunt ook misselijk worden met overgeven en diarree. De koorts kan hoog zijn, met koude rillingen. Op de steekplek zit niet altijd een zwelling. Veel mensen met malaria kunnen zich dan ook niet herinneren dat ze gestoken zijn.

Medicijnen

Medicijnen kunnen u niet volledig tegen malaria beschermen. Daarom is het heel belangrijk dat u malariamedicijnen altijd combineert met maatregelen om muggenbeten te voorkomen, zoals in de adviezen beschreven. Welke tabletten u tegen malaria moet slikken hangt af van uw reisbestemming.