zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Maagkanker

Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag. In de medische wereld gebruikt men vaak het woord maagcarcinoom. Carcinoom is een ander woord voor kwaadaardige tumor of kanker.

Er bestaan verschillende soorten maagkanker. Het soort is afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de klierbuisjes in het slijmvlies van de maag. Andere tumoren zijn zeldzaam en maken ongeveer 5% van het totaal uit.

Oorzaken maagkanker

De precieze oorzaak van maagkanker is onduidelijk. Zo kan een poliep (een woekering van het maagslijmvlies) maagkanker veroorzaken maar daarnaast kan deze vorm van kanker ook een gevolg zijn van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.

Erfelijkheid
Bij ongeveer drie tot vijf procent van de mensen met maagkanker lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Bij deze mensen komt het vaak op jonge leeftijd voor; dat wil zeggen voor hun 40e levensjaar.

Er zijn erfelijke aandoeningen waarbij diverse soorten tumoren kunnen optreden. Een tumor die onder andere kan optreden bij deze aandoeningen is maagkanker. Deze erfelijke aandoeningen zijn:

  • Syndroom van Lynch
  • Syndroom van Peutz-Jeghers

Ook zijn er families met een erfelijke aanleg voor maagkanker, waarbij geen andere tumoren optreden.

Risicofactoren
Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op maagkanker vergroten. Deze risicofactoren zijn:

  • roken;
  • overmatig gebruik van alcohol;
  • een langdurig infectie (van tientallen jaren) met de Helicobacter pylori-bacterie;
  • een ongezonde en eenzijdige voeding; met name het eten van weinig groente en fruit kan de kans op maagkanker vergroten;
  • een eerdere maagoperatie, waarbij een deel van de maag is verwijderd;
  • een hoge consumptie van gerookte en in zout ingelegde voedingsmiddelen lijkt de kans op maagkanker te vergroten.

Behandeling

Als het stadium van uw ziekte bekend is, bepaalt de arts welke behandeling mogelijk is. Behalve het stadium spelen natuurlijk ook nog andere, persoonlijke factoren mee. Uw lichamelijke conditie bijvoorbeeld. En welke behandelingen u zelf wilt ondergaan. Uw arts zal dan ook altijd met u overleggen over de mogelijkheden en de verschillende behandelingen.

Een operatie in combinatie met chemotherapie is de meest voorkomende behandeling bij maagkanker. Andere behandelingsmogelijkheden zijn chemotherapie zonder operatie, bestraling en het plaatsen van een stent.