zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over MRK syndroom

Inhoud

Het MRK-syndroom is genoemd naar de artsen Mayer, Rokitansky en Küster. Geboren worden met het MRK-syndroom betekent geboren worden zonder baarmoeder en vagina. Soms is er een klein kuiltje op de plaats van de vagina. De eierstokken zijn wel ontwikkeld en functioneren normaal. Uitwendig ontwikkel je je tot een normale vrouw. Je uitwendige geslachtsdelen zijn aanwezig.

Oorzaak

Wat precies de oorzaak is van MRK, is nog niet bekend. Als een zwangerschap goed verloopt, ontwikkelen de baarmoeder en de vagina zich in de zesde tot achtste week van de zwangerschap uit twee buizen, de zogenaamde buizen van Müller. In het geval van MRK gebeurt in deze periode iets waardoor deze ontwikkeling niet tot stand komt. In deze fase van de zwangerschap worden ook de nieren aangelegd. Soms gaat er ook daarbij iets mis.

Diagnose

Met behulp van röntgenonderzoek kan de afwezigheid van baarmoeder en vagina worden bevestigd door de gynaecoloog. Bij een kijkoperatie kunnen de organen in de buik bekeken worden. Soms wordt ook een bloedonderzoek gedaan en een nierfoto gemaakt.

Verwerking

Voor de betrokkenen is het hebben van deze aandoening emotioneel verwarrend. Enerzijds omdat het meestal wordt ontdekt tijdens de puberteit, een kwetsbare periode waarin het bericht 'anders' te zijn toch al hard kan aankomen, anderzijds omdat het raakt aan heel fundamentele aspecten van het vrouw zijn.

De verwachting van een meisje later moeder te kunnen zijn wordt door deze diagnose geheel ontnomen. Hierdoor ontstaat vaak onbegrip over het functioneren van het vrouwelijk lichaam. Behalve een medische begeleiding is daarom ook psychosociale begeleiding wenselijk. Vrouwen met MRK kunnen moeder worden door hun (normale) eicellen te doneren en gebruik te maken van een draagmoeder.