zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Lupus erythematodes

Inhoud

Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte die de huid, gewrichten en organen kan aantasten. LE begint meestal tussen de 20 en 40 jaar. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen. Er zijn drie verschillende vormen van lupus erythematodes, elke vorm heeft zijn eigen kenmerken.

De verschillende vormen van Lupus erythematodes zijn:

 • Cutane lupus erythematodes (alleen de huid is aangedan)
  Ook Cutane lupus heeft 3 verschillende vormen, geen van deze 3 is besmettelijk. Deze drie vormen zijn:
  1) Acute cutane lupus erythematodes (ACLE);
  2) Subacute cutane lupus erythematodes (SCLE);
  3) Chronische cutane lupus erythematodes (CCLE), ook wel chronische discoïde lupus erythematodes (DLE) genoemd (hierbij kunnen verschillende organen worden aangetast; zoals het hart, de longen en de nieren).
 • Systemische lupus erythematodes.
 • Drug induced lupus erythematodes (deze vorm van lupus ontstaat na het gebruik van bepaalde medicijnen en komt voornamelijk voor tussen de 50-70 jaar).

Symptomen

Door de verschillende vormen van LE lopen de klachten sterk uiteen. De meest voorkomende klachten bij Lupus Erythematodes zijn:

 • Koorts
 • Gewrichtsontsteking/pijn
 • kortademigheid
 • Huidafwijkingen (vaak opvallende roodheid op de wangen doorlopend over de neus; vlindervormig)
 • Afwijkingen in het bloedbeeld
 • Afwijking van de nierfunctie (nierontsteking)
 • Neurologische klachten
 • Hart- en longafwijkingen (ontsteking van het hartzakje, longvliesontsteking)
 • Zonneallergie
 • Zweertjes (aften) in de mond, keel en neusholten
 • Bloedvatafsluiting (trombose)
 • Schurend en droog gevoel in de ogen
 • 'Dode' vingers, die van wit tot rood-paars verkleuren (Fenomeen van Raynaud)
 • Gewichtsverlies

Bovengenoemde klachten zijn mogelijke verschijnselen van lupus. Niet iedereen met lupus krijgt dezelfde klachten en daarnaast verschilt de ernst van de klachtenvan persoon tot persoon en is het afhankelijk van de soort Lupus.

Cutane lupus erythematodes
Acute cutane lupus erythematodes ACLE: Rode, vlindervormige huidafwijking. Het lijkt enigszins verbrand door de zon. Wanneer op de rode plek gedrukt wordt, verdwijnt de rode plek en komt later weer vanzelf terug. De rode vlekken kunnen voorkomen op het gehele lichaam.

Subacute cutane lupus erythematodes SCLE: Uit zich vooral op de plekken van het lichaam die veel worden blootgesteld aan de zon (armen, schouders, nek). SCLE komt meestal niet voor in het gezicht. SCLE kan zich op 2 manieren laten zien.
1) Rode, dikke, schilferende plekken op de huid, scherp afgrensbaar.
2) Rode ringen.

Chronische cutane lupus erythematodes CCLE/chronische discoïde lupus erythematodes DLE: Ovale plekken op de huid. Rood, schilferig en dik. Komt vooral voor op behaarde hoofdhuid, in het gezicht, maar het is ook mogelijk dat het voorkomt op andere plekken van het lichaam. Later kunnen de plekken littekens en pigmentveranderingen geven.

Systemische lupus erythematodes
Systematische lupus veroorzaakt pijn aan verschillende organen, zoals: longen, hart en nieren. Vaak gaat dit gepaard met klachten als moeheid, koorts en gewichtsverlies.

Drug induced lupus erythematodes
Deze vorm begint als reactie op bepaalde medicijnen. Dit komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Vaak tussen de 50 en 70 jaar oud, vaak omdat deze mensen meer medicijnen gebruiken en dus een grotere kans bestaat op drug induced lupus erythematodes.

Oorzaken

Drug induced lupus erythematodes wordt veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen. Waardoor de andere vormen van lupus worden veroorzaakt is niet bekend.

Cutane en systemische lupus zijn auto-immuunziekten en dus een stoornis van het afweersysteem. Waardoor dit verzoorzaakt wordt is niet duidelijk.

Er zijn sterke aanwijzingen dat erfelijkheid, hormonen, stress en infecties een grote rol spelen. Vrouwelijke hormonen bevorderen erythematodes terwijl mannelijke hormonen tegen erythematodes beschermen. Zonlicht kan ook van invloed zijn.

Bij systemische lupus kan ultraviolet licht niet alleen tot een toename van de huidafwijkingen leiden maar ook tot het optreden of verergeren van andere klachten van de systemische lupus zoals koorts of gewrichtsklachten.

Behandeling

Bij Drug induced lupus erythematodes is het een reactie op de medicijnen, dus het stoppen van het gebruik van bepaalde medicijnen kan de oplossing zijn. De behandelingen zijn niet gericht op het genezen van de ziekte, maar op het verminderen van de verschijnselen.
Veel gebruikte medicijnen zijn:

 • Ontstekingsremmende pijnstillers
 • Klassieke reumaremmers

Welke medicijnen er precies worden gegeven, hangt af van de klachten.