zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Luieruitslag

Inhoud

Luieruitslag is een rode, geïrriteerde en soms kapotte huid op en rond billetjes van baby's. Luieruitslag wordt ook wel luierdermatitis genoemd. De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes is rood, schraal en vlekkerig. In sommige gevallen is de huid bedekt met open, vochtige plekken, die lijken op schaafwondjes.

Oorzaak

Luieruitslag komt tegenwoordig (door de sterk absorberende luiers i.t.t. de katoenen luiers van vroeger) stukken minder voor dan vroeger. Desalniettemin heeft nog altijd 35 tot 40% van de baby?s tussen de negen en twaalf maanden wel eens last van luieruitslag.

De oorzaak ligt aan het vochtige klimaat in de luier. Een baby plast circa 14 keer per dag en heeft twee keer per dag ontlasting. Urine en ontlasting maken de huid week. Bovendien zitten in urine en ontlasting stoffen die de huid flink kunnen irriteren. Bacteriën vormen het enzym urease dat de ureum uit urine omzet in ammoniak, dat vervolgens op de huid inwerkt. De enzymen protease en lipase, aanwezig in de ontlasting, tasten de huid verder aan. Het wrijven van de luier langs de billen maakt dit nog erger. Als een baby lang een vieze luier om heeft, wordt de kans op schraalheid en irritatie groter. Vooral diarree kan erge luieruitslag opleveren.

Ook kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica, luieruitslag veroorzaken.

Voorkomen

De beste manier om luieruitslag te voorkomen is om babybillen schoon en droog te houden. Belangrijk is om zeer regelmatig luiers te verschonen en de billetjes zorgvuldig te reinigen. Babyzalf kan op de billetjes gesmeerd om de huid te beschermen tegen de inwerking van urine.

Je kunt tijdens de luierwisseling het kindje even zonder luier laten liggen.

Behandeling

Luieruitslag is niet schadelijk voor je kind en verdwijnt vaak met een aantal simpele leefregels al snel:

  • Bescherm de huid met huidzalf,
  • Gebruik goede luiers,
  • Verschoon de luiers regelmatig,
  • Was de billen schoon met water en laat de billen vervolgens goed drogen voor je een nieuwe luier omdoet.


Als de luieruitslag met deze regels niet verdwijnt, maar langdurig aanwezig blijft, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan vaststellen of het gaat om luieruitslag of een andere aandoening en kan verdere adviezen geven.


Bij beginnende huidirritatie kunnen de billetjes het beste ingesmeerd worden met zinkolie of zinkzalf.