zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Longabces

Inhoud

Een longabces is een met pus/etter gevulde holte in de long die door ontstoken weefsel is omgeven en door een infectie wordt veroorzaakt. Meestal ontstaat er maar één longabces, maar wanneer er meer ontstaan, is dat altijd in dezelfde long. Een doorgebroken abces laat een holte in de long achter die met vocht en lucht gevuld wordt.

Een longabces wordt meestal veroorzaakt door bacteriën uit de mond- of keelflora. Bij een onderdrukking van één van de verdedigingsmechanismen tegen zo'n infectie, met name bij het hoesten, kunnen deze bacteriën in de longen terechtkomen.

Als een infectie via de bloedsomloop de longen bereikt, kunnen er verspreid abcessen ontstaan. Deze aandoening komt veel voor bij drugsgebruikers die drugs met geïnfecteerde naalden inspuiten.

De meeste abcessen breken door naar een van de luchtwegen, waarbij veel sputum wordt geproduceerd dat moet worden opgehoest. In zeldzame gevallen breekt een groot longabces door naar een van de grote luchtwegen die de longen van lucht voorzien en verspreidt de pus zich in de long, waardoor een pneumonie en acute ademhalingsproblemen ontstaan. Als een abces de wand van een bloedvat aantast, kan er een ernstige bloeding optreden.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van een longabces is een infectie veroorzaakt doordat bacteriën uit de mond of de keel in de longen worden ingeademd. Het lichaam beschikt over veel verdedigingsmechanismen tegen dergelijke infecties. Daarom komen deze infecties alleen maar voor wanneer deze mechanismen niet functioneren, bijvoorbeeld wanneer iemand bewusteloos of erg suf is door het gebruik van kalmerende middelen, anesthesie, alcoholmisbruik of door een aandoening van het zenuwstelsel.

Vaak is een tandvleesontsteking de bron van de bacteriën, maar ook gewoon speeksel dat wordt geïnhaleerd, bevat voldoende bacteriën om een ontsteking te veroorzaken. Bij sommige mensen, in het bijzonder mensen ouder dan 40 jaar, kan een longtumor de oorzaak van een longabces zijn wanneer de tumor een van de luchtwegen afsluit.

Symptomen

Bij ademhalingsproblemen waarbij je sterk ruikend slijm ophoest dan kan dit worden veroorzaak door een longabces.

Klachten en verschijnselen:

  • Hoge en onregelmatige koorts;
  • Zweten en koude rillingen;
  • Pijn in de borst;
  • Gewichtsverlies;
  • Kortademigheid;
  • Hoesten, waarbij etter, soms met bloed, wordt opgegeven;
  • Algemeen onwelzijn en gebrek aan eetlust.

Behandeling

Antibiotica zijn noodzakelijk. Welk antibioticum wordt voorgeschreven hangt af van welke bacteriën de oorzaak van de infectie blijken te zijn. Andere behandelingen zoals houdingsdrainage en tapotage kunnen worden toegepast om de etter uit het longabces te laten afvloeien. Wanneer een longabces niet reageert op antibiotica of houdingsdrainage en tapotage, kan het nodig zijn een bronchoscopie te verrichten.

Een operatie kan de beste behandeling zijn wanneer het abces enige weken bestaat, als het een dikke wand heeft of als het doorgebroken is naar de pleuraholte. Vaak worden in de loop van de ziekte verschillende röntgenfoto's gemaakt om de vooruitgang te controleren.