zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Liposuctie

Inhoud

Liposuctie is een plastisch-chirurgische techniek waarbij onderhuids vetweefsel wordt verwijderd door dit weg te zuigen. Het is een plastisch chirurgische ingreep die bedoeld is de contouren van het lichaam te verfraaien. Liposuctie betekent letterlijk: het wegzuigen van vet. Hiervoor wordt een klein sneetje gemaakt en meestal wordt het weg te zuigen vetweefsel dan doordrenkt met een fysiologische zoutoplossing waaraan een klein beetje lokaal verdovingsmiddel wordt toegevoegd.

Liposuctie is geschikt voor het verwijderen van ongewenste vetophopingen op plaatsen zoals de buik, billen, heupen en bovenbenen. Het gaat dan om opvallende, plaatselijke ophopingen van vet bij een persoon die verder niet overmatig dik is. Het is niet bedoeld als alternatief voor het verminderen van overgewicht. Liposuctie geeft de beste resultaten bij mensen met een stabiel gewicht. Een andere voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat de huid die boven het weg te zuigen vet ligt, elastisch en in goede conditie is.

Belangrijk is het gebruik van bloedverdunnende medicijnen (zoals aspirine) te staken voor de ingreep.

Risico's

Zoals bij iedere operatie zijn er ook na een liposuctie behandeling risico's. Bijwerkingen en complicaties als zwelling, bloeduitstortingen en een tijdelijk dof gevoel van de huid komen regelmatig voor. Zware complicaties als bloedingen, trombose en longembolie, blijvende weefselverharding en huidverkleuring, vet embolie of een allergische reactie komen zeer zeldzaam voor.

Wanneer liposuctie?

Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid in goede conditie en voldoende elastisch is. Is de huid dat niet en is er bovendien sprake van cellulitis (sinaasappelhuid) dan kan de abnormale vetafzetting worden verwijderd door middel van dermo-lipectomie (dermo betekent huid en lipectomie betekent het wegsnijden van vet).

Hoe vindt de behandeling plaats?

Voor de ingreep zal het te behandelen gebied nauwkeurig worden gefotografeerd en afgetekend. Liposuctie kan worden uitgevoerd onder volledige narcose of met plaatselijke verdoving (tumescent anesthesie). Afhankelijk van de voorkeur van zowel patiënt als behandelend arts wordt voor een van beide gekozen.

Het gebied wat behandeld gaat worden wordt gedesinfecteerd en vervolgens steriel afgedekt met steriele doeken. Vervolgens wordt met een soort stofzuigerslangetje het overtollig vetweefsel weggezogen. Dit wegzuigen gebeurt terwijl het slangetje onder de huid heen en weer bewogen wordt. Door het slangetje op een gecontroleerde manier kris-kras onder de huid te bewegen wordt een fraai gelijkmatig resultaat verkregen.
Na de behandeling worden de sneetjes in de huid dichtgeplakt. Na de behandeling dient een elastische broek of een elastisch verband aangebracht te worden om zwelling en bloeduitstortingen te voorkomen.

Er zijn tegenwoordig twee soorten van vet verwijderen:

  • Met behulp van soft-liposculpture maakt men een klein sneetje op een onopvallende plaats, b.v. in een bestaande huidplooi. Na opspuiten van het weefsel met een speciale vloeistof worden de vetcellen opgelost en vervolgens met een dunne naald weggezogen (tumescente soft-liposculpture);
  • Met behulp van ultrasonore liposculpture worden de vetcellen open getrild en vervolgens weggezogen.

Gevaren van liposuctie

Tijdens de ingreep kan een nabloeding of een infectie optreden. In sommige gevallen hebben zich ernstigere complicaties voorgedaan: bijvoorbeeld longembolie, darmperforatie of infectieuze cellulitis. Tijdens de liposuctie maakt men een prikkende beweging onder de huid. Daarbij is het mogelijk dat er een orgaan geraakt wordt. Daarnaast kan er iets mis gaan met de verdoving.