zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Lawaaitrauma

Een lawaaitrauma is een beschadiging van het binnenoor door geluidsoverlast met als gevolg een tijdelijk of blijvend gehoorverlies. Wanneer de haarcellen beschadigd zijn en ze afsterven, leidt dit tot gehoorverlies. Als je op heel korte tijd wordt blootgesteld aan een zeer luid geluid, kan een acuut lawaaitrauma optreden.

Een tijdelijke gehoordaling ofwel een tijdelijke verhoging van de gehoordrempel herstelt na enkele uren of dagen. Bij permanente beschadiging van het gehoor, ontstaat een onomkeerbare schade.

Symptomen
Symptomen die bij lawaaitrauma kunnen optreden zijn onder andere progressief gehoorverlies, oorpijn en tinnitus (oorsuizen). Bijkomend kunnen volgende symptomen voorkomen:

  • Vermindert concentratievermogen.
  • Toename van de hartslag.
  • Stijgende ademhalingsfrequentie.

Oorzaken
Mogelijke oorzaken zijn: vuurwerk, geweerschot, industrie, luide muziek en ontploffingslawaai. Bij sommige beroepen is het risico verhoogd.

Preventie
Preventie van gehoorbeschadiging door lawaai gebeurt door informeren over de risico's, het vermijden van of regelmatig verlaten van een lawaaierige zone en het dragen van gehoorbescherming.

Behandeling
Bij schade kunnen rust, eventueel medicatie en/of een hoorapparaat hulp bieden.