zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Kriebelhoest

Inhoud

Hoest heeft als functie deeltjes uit de luchtwegen te verwijderen. Bij een kriebelhoest, ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd, is er echter geen sprake van verontreinigingen. Toch ontstaan er nieuwe hoestprikkels doordat het afdeklaagje (luchtwegepitheel) in de keel beschadigd is. Door het voortdurende hoesten raakt de keel geïrriteerd, waardoor de kriebelhoest verergert.

Hoe ontstaat kriebelhoest?

Kriebelhoest ontstaat door besmetting met een virus. Ook stress, allergieën, sigarettenrook of stoffige ruimtes kunnen kriebelhoest veroorzaken. Dit gaat gepaard met beschadiging van het afdeklaagje in de keelholte. Sommige geneesmiddelen hebben droge hoest als bijwerking.

Is kriebelhoest ernstig?

Droge hoest is niet ernstig, maar wel vervelend. Heeft u erg veel last van kriebelhoest of prikkelhoest, dan kan uw nachtrust daar onder gaan lijden. De kriebelhoest irriteert uw keel en veroorzaakt nieuwe prikkels. Hierdoor kan droge hoest behoorlijk hardnekkig zijn.

Behandeling

Heeft u last van droge hoest, dan kunt u geneesmiddelen aanschaffen die de hoestprikkel dempen. Hierdoor neemt de kriebelhoest af en krijgt uw keel de gelegenheid om te herstellen.

Heeft u geen droge hoest, maar een hoest waarbij slijm meekomt, dan mag u geen geneesmiddelen tegen kriebelhoest gebruiken.

Wanneer moet u met kriebelhoest naar de dokter?

De hoest houdt langer dan een week aan
Met gewone kriebelhoest hoeft u over het algemeen niet naar de huisarts. Heeft u echter na een week nog steeds last van kriebelhoest en hebben geneesmiddelen tegen deze kriebelhoest geen effect, dan kunt u uw huisarts om advies vragen.

Kortademigheid
Bent u kortademig en gaat de prikkelhoest gepaard met een piepende ademhaling, dan is het eveneens raadzaam de huisarts te bezoeken.

Bijwerking van medicatie
Gebruikt u medicatie en heeft u sindsdien last van droge hoest, vraag dan bij de apotheek of uw medicijnen prikkelhoest kunnen veroorzaken.