zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Kolieken

Inhoud

Kolieken zijn krampen of spasmen van het gladde spierweefsel van de wand van de holle organen zoals slokdarm, maag, darmen, galwegen, galblaas, urinewegen en urineblaas.

Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van kolieken.
Bij volwassenen duidt koliek vaak op nier- of galstenen, maar darmkolieken komen ook voor. Kinderen kunnen vooral in de eerste vier levensmaanden kolieken hebben. Kinderen tussen de vier en twaalf zijn ook gevoelig voor kolieken, vooral meisjes.

Oorzaak

Lichamelijk
Een koliek wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de dikke darm als gevolg van een allergie voor iets in de voeding of door het binnenkrijgen van teveel lucht. Bij baby's kunnen kolieken veroorzaakt worden door flesvoeding of een allergie voor iets in de voeding van de moeder. Een koliek heeft niets te maken met ongezonde of gezonde voeding.

Psychisch
Bij kinderen tussen de vier en twaalf is de oorzaak vaak psychisch. Ze hebben dan moeite om gebeurtenissen goed te verwerken en deze opgekropte spanningen uiten zich in de vorm van buikpijn. Deze psychische belasting is ook bij veel volwassenen de boosdoener.

Symptomen

Koliekpijn wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Moeilijk te lokaliseren pijn
  • Uitstraling naar de onderbuik en lies
  • Verdwijnt zodra je spieren moe worden en verslappen
  • Zal altijd weer in volle hevigheid terugkeren
  • Misselijkheid en braken
  • 's Nachts wakker schrikken van de pijn
  • Bewegingsdrang: niet stil kunnen staan of zitten

Als een steen de urinewegen of galbuis afsluit, kan een opgesloten infectie ontstaan met hoge koorts en koude rillingen tot gevolg. In dat geval is acute behandeling noodzakelijk.

Behandeling

Bij ernstige koliekpijn is het vaak verstandig de huisarts te raadplegen. Hij zal overleggen wat gedaan kan worden om een nieuwe aanval te voorkomen. Soms zal hij verwezen worden naar een specialist (uroloog). Heeft u last van galstenen, dan zal hij u ook verwijzen naar een specialist. Bij ernstige pijn in de darmen moet u uw arts raadplegen en daarbij zal eventuele laxeermiddelen aan de orde komen.