Uitgelichte kinderverlamming specialisten
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
De Bilt,
Utrecht
Vind een kinderverlamming specialist in uw regio
Informatie over kinderverlamming
Kinderverlamming
Poliomyelitis wordt ook wel kinderverlamming of polio genoemd en is een virusziekte. Het is een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het poliovirus. Het virus wordt via de ontlasting van besmette personen uitgescheiden. Door slechte hygiëne kan het virus van de ene op de andere mens worden overgebracht. De incubatietijd is meestal 6-20 dagen, maar dit kan ook langer of korter zijn. Polio verloopt tegenwoordig meestal zonder ernstige verschijnselen, ongeveer 95 procent van de patiënten merkt niet of nauwelijks iets van de ziekte. Deze mensen verspreiden het poliovirus wel. Ongeveer 5 procent heeft vage algemene klachten als keelpijn of last van de buik. Bij minder dan 1 procent van de besmette personen treden spierverlammingen op. In de chronische fase zijn de verlammingen ongeneeslijk en leiden zij tot blijvende spierzwakte. Bij groeiende kinderen leidt dit tot misvormingen doordat aangedane ledematen zich niet normaal ontwikkelen of doordat functionerende spieren worden kromgetrokken. Soms leidt de aandoening tot de dood, als gevolg van verlamde ademhalingsspieren. De kans op een dodelijke afloop is groter naarmate men ouder is op het moment van besmetting.
Poliovaccin
Er bestaan twee varianten van het poliovaccin. Salkvaccin In Nederland wordt deze variant gebruikt en deze bevat een geïnactiveerd (dood) virus. Dit vaccin moet worden geïnjecteerd waarvoor injectiemateriaal nodig is en gekwalificeerd personeel. Dat maakt dit vaccin duur in het gebruik. Nederland is één van de weinige landen in de wereld die in 1957 heeft gekozen voor Salkvaccin. Het probleem van de hoge kosten is grotendeels opgelost door het vaccin gecombineerd met andere vaccins toe te dienen. Het vaccin dat tegenwoordig in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma wordt gebruikt is 5 of 6-voudig, het bevat een difterievaccin, kinkhoestvaccin, tetanusvaccin, poliovaccin, een vaccin tegen Haemophilus Influenzae-B en het vaccin tegen hepatitis B. Sabinvaccin De andere vaccinatievariant, het Sabinvaccin, is een "levend" vaccin, vernoemd naar zijn ontwikkelaar: Albert Sabin. Dit vaccin bevat verzwakt, maar nog levend virus. Dat virus kan zich in het menselijk lichaam vermeerderen, maar veroorzaakt daarbij geen ziekte. Dit vaccin moet oraal worden toegediend, daarom wordt het OPV (oraal poliovaccin) genoemd. Het grote voordeel van dit vaccin is dat geen speciale toedieningsmiddelen en geen gekwalificeerd personeel nodig zijn om het toe te dienen: iedereen kan enkele druppels vaccin in een kindermond druppelen. Een suikerklontje kan de vieze smaak wegnemen. Een tweede voordeel van dit vaccin is dat degenen die zijn gevaccineerd, enige tijd vaccinvirussen in hun ontlasting uitscheiden en daardoor mogelijk mensen in hun omgeving besmetten en dus indirect meevaccineren. Het vaccin heeft ook nadelen: mensen met een niet goed functionerend immuunsysteem kunnen een ernstige infectie krijgen en het is weleens voorgekomen dat het verzwakte vaccinvirus daadwerkelijk verlammingen heeft veroorzaakt. Difterie, Tetanus en Polio (DTP) Vaccinatie met DTP vaccin biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Deze ziekten zien we in Nederland gelukkig niet vaak, maar in het buitenland is het risico groter om ze op te lopen. Daarom wordt voor sommige landen geadviseerd een DTP vaccinatie te halen voor u deze landen bezoekt. Bent u geboren na 1-1-1950 en heeft u alle kindervaccinaties gehad? Dan is één herhalingsprik voldoende voor tien jaar bescherming. Heeft u de vaccinaties nooit ontvangen? Dan adviseren wij een serie van drie prikken. Voor de reis kunt u er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haalt u bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Polio-epidemie in Nederland
De laatste grote polio-epidemie in Nederland was in 1956. Deze epidemie heeft in dat jaar bij 1784 mensen verlammingen veroorzaakt. 70 Personen zijn toen overleden. Als gevolg van deze epidemie is in Nederland spoorslags de vaccinatie tegen poliomyelitis gestart door middel van een grote campagne in 1957 gericht op alle kinderen geboren vanaf 1 januari 1950. Deze poliovaccinatiecampagne wordt beschouwd als het begin van het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. In 1971 was er in Nederland een polio-epidemie op de Veluwe en in Staphorst. Op de Veluwe werden vooral de dorpen Elspeet, Nunspeet en Uddel getroffen, waarbij meer dan 100 personen besmet raakten. De laatste polio-epidemie in Nederland was in 1992 in Streefkerk.
Kinderverlamming video's
Polio
Wat is polio en hoe voorkom je het?
Documentaire
Peter Timofeeff, weerman bij RTL4 en ambassadeur van de Nederlandse End Polio Now-campagne, neemt de kijker in de aangrijpende reportage mee naar de sloppenwijken van Delhi.
Het RIVM: Polio-epidemie
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevordert sinds 1909 door onderzoek, uitvoering en ondersteuning de publieke gezondheid en een schoon en veilig leefmilieu.