zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Kanker (kwaadaardig gezwel)

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen.

Celdeling
In ons lichaam vinden miljoenen celdelingen per dag plaats. Er kan hierbij iets mis gaan, bijvoorbeeld door toeval of door blootstelling aan schadelijke invloeden (zoals roken of overmatig zonlicht). Doorgaans zorgen bepaalde ?reparatiegenen? voor herstel van de schade. Echter, soms faalt dat beschermingssysteem. Dan gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, fouten vertonen. Treden er meerdere van dat soort fouten op, dan gaat een cel zich overmatig delen en ontstaat er een gezwel of tumor. Een tumor is een ander woord voor gezwel.

Goedaardig of kwaadaardig?

Een knobbeltje in ons lichaam kan wijzen op kanker, maar ook op een ongevaarlijke tumor (een gezwel of cyste). Wat is het verschil?

  • Goedaardige tumor: dit is een tumor met een kapsel (een sterke schil of wand) waar de zich alsmaar delende cellen in blijven zitten. Een goedaardige tumor kan wel groot worden en daardoor problemen geven. Maar de cellen zaaien niet uit. We noemen zo'n tumor 'benigne': de Latijnse benaming voor goedaardig.
  • Kwaadaardige tumor: dit is een tumor zonder schil, waardoor de klomp cellen door het omliggende weefsel heen groeit en dit wegdrukt of vernietigt. We noemen zo'n tumor 'maligne': Latijnse benaming voor destructief of kwaadaardig. De cellen kunnen loslaten van de tumor en uitzaaien. Bij een kwaadaardige tumor spreken we van kanker.
  • Goedaardige tumor met kwaadaardig gedrag: dit is een in principe goedaardige tumor die door zijn locatie zich toch kwaadaardig kan gaan gedragen door druk op andere, omliggende organen. Een voorbeeld hiervan is een hersentumor.

Diagnose en behandeling

Kankercellen zijn in vergelijking met gezonde cellen zeer afwijkend van vorm. Ze zijn door middel van verschillende onderzoeksmethoden goed te traceren. Voorbeelden hiervan zijn biopsie, scopie, punctie, röntgenfotografie middels contrastvloeistof en (MRI)scans.

Behandeling vindt overwegend op drie manieren plaats:

  • Opereren: het wegnemen van het kankerweefsel.
  • Bestralen: het doden van het kankerweefsel door middel van radiumstraling.
  • Chemotherapie: het toedienen van medicijnen die de celgroei remmen.

Vaak vindt er een combinatie plaats van twee of drie behandelmethoden.

 
Kanker (kwaadaardig gezwel) video's
Kanker (kwaadaardig gezwel) linken
Kanker (kwaadaardig gezwel) medicijnen
Kanker (kwaadaardig gezwel) behandeling
Kanker (kwaadaardig gezwel) behandeling op de kaart
Google leads