zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Invaginatie van de darm

Inhoud

Darminvaginatie houdt in dat een deel van de darm in het daaropvolgende deel van de darm schuift. Het gevolg is een darmafsluiting of ileus. De doorstroming van voedsel door de darm wordt hierdoor geblokkeerd. Een darminvaginatie kan vanzelf weer verdwijnen doordat de darm terugschuift. Soms treden darminvaginaties met tussenpozen op.

Wanneer de darminvaginatie lang duurt, kan het ingestulpte deel van de darm afsterven. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar dat deel van de darm ernstig wordt belemmerd. Er ontstaat dan een tekort aan zuurstof waardoor dit deel van de darm kan afsterven. Het gevolg kan levensbedreigend zijn.

Kinderen
Darminvaginaties komen vooral voor bij jonge kinderen tussen de drie en twaalf maanden oud. Het ontstaat vaker bij jongens dan bij meisjes. Een darminvaginatie komt meestal voor op de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. Hierbij schuift een gedeelte van de dunne darm in het eerste deel van de dikke darm. Een darminvaginatie kan echter ook op een andere plek in de dunne darm optreden. In dat geval komen in de dunne darm vaak op meerdere plaatsen tegelijkertijd invaginaties voor.

Bij oudere kinderen en volwassenen komen darminvaginaties weinig voor. Soms kan een darminvaginatie optreden van de dikke darm in de endeldarm.

Buikpijn
Een darminvaginatie veroorzaakt bij kinderen meestal hevige aanvallen van buikpijn. Het kind huilt veel, moet vaak braken en trekt vaak zijn beentjes op. Tussen de aanvallen door is het kind weer rustig maar meestal ziet hij of zij er wel bleek en ziek uit. Het vele braken zorgt bij kinderen snel voor uitdrogingsverschijnselen. U kunt uitdroging herkennen aan bijvoorbeeld sufheid en weinig plassen. Veel kinderen verliezen ook wat slijm en bloed uit de anus. Bij deze klachten moet snel worden ingegrepen.

Mogelijke oorzaak van darminvaginatie

De oorzaak van een darminvaginatie is niet altijd bekend. Bij kinderen kan een Meckel divertikel, een poliep of een andere afwijking in de darm de oorzaak zijn van een darminvaginatie. Bij volwassenen kan een poliep, een darmtumor of een andere afwijking in de darm de oorzaak zijn. Door de knijpbewegingen (peristaltiek) van de darm, wordt de poliep of tumor in de richting van de anus geduwd. Hierdoor kan het darmgedeelte met de poliep of tumor in het volgende deel van de darm schuiven.

Bij volwassenen kan een darminvaginatie ook ontstaan als de wand van de endeldarm is verzwakt en uitgezakt. Door hard te persen, bijvoorbeeld bij verstopping (constipatie), kan een darminvaginatie ontstaan.

Hoe wordt de diagnose darminvaginatie gesteld?

De diagnose wordt vaak gesteld aan de hand van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Bij kinderen wordt meestal ook een echografie van de buik gemaakt. Een echografie is een beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven.

Bij volwassenen wordt meestal een CT-scan van de buik gemaakt om de diagnose te bevestigen. Ook een röntgenonderzoek met contrast is mogelijk. Bij dit onderzoek wordt contrastvloeistof via de anus in de dikke darm gebracht. De arts maakt vervolgens een röntgenfoto waarop een darminvaginatie zichtbaar is.

Behandeling van darminvaginatie

Als een invaginatie snel wordt vastgesteld, kan de arts soms proberen de darm voorzichtig terug te duwen. Dit gebeurt tijdens het röntgenonderzoek met de contrastvloeistof. De arts kan ook proberen de invaginatie te laten verdwijnen door een klysma met zoutoplossing of met lucht. Als dat niet lukt, is een operatie noodzakelijk.

Darmperforatie
Wanneer de arts vermoedt dat sprake is van een darmperforatie, dan moet u direct geopereerd worden. Tijdens de operatie wordt de darm eerst voorzichtig teruggeduwd. Vervolgens verwijdert de chirurg het aangetaste deel van de darm. De uiteinden hecht de chirurg aan elkaar. In sommige gevallen is een tijdelijk stoma nodig om de darm de kans te geven goed te herstellen. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting op uw buik.

Tumor of poliep
Als er sprake is van een tumor of een poliep, dan wordt deze ook direct verwijderd door de chirurg. In het geval van een uitgezakte endeldarm kan er een zogenaamde rectopexie worden gedaan. Een rectopexie is een operatieve ingreep waarbij de endeldarm omhoog wordt gehaald en aan het stuitje wordt vastgehecht.