zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Insectenbeet

Inhoud

Een insectenbeet, niet te verwarren met een insectensteek is een beet van een insect, meestal om bloed te zuigen, soms als verdediging van het insect.

De belangrijkste insectenbeten zijn van muggen, vlooien, dazen, bedwantsen, luizen. Ook waterinsecten zoals het bootsmannetje en de zwemwants kunnen gemeen bijten.

Gevolgen

Insectenbeten veroorzaken vaak jeukbulten (urticaria) door een allergische reactie op het speeksel van het insect dat meestal bloedontstollende en/of verdovende eigenschappen heeft.

Sommige ziekten kunnen door insectenbeten worden overgebracht, zoals malaria, slaapziekte, vlektyfus en verschillende soorten encefalitiden.

De beten van teken zijn tevens een bekend verschijnsel en deze kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken zijn geen insecten, maar spinachtigen.

Voorkomen

Insecten houd je op afstand door het dragen van witte kleding, door rook (van een kaars of wierook) of door het insmeren van de huid met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Eventueel kun je beddengoed met een insectenwerend middel besprenkelen. Er bestaan ook geïmpregneerde muskietennetten voor optimale bescherming tijdens de nacht.

DEET houdt insecten, zoals muggen, teken, stekende vliegen, bloedzuigers, vlooien en mijten op afstand.
Het is te gebruiken bij insecten die het op mensenbloed hebben gemunt, zoals:

 • Gewone muggen en de muggen die malaria of infecties met virussen kunnen verspreiden: zoals gele koorts of dengue (knokkelkoorts).
 • Teken: de verspreiders van de ziekte van Lyme.
 • Overige insecten: zoals steekvliegen en bloedzuigers.


Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om een insectensteek of -beet te voorkomen:

 • Vermijd geparfumeerde cosmetica, deze trekken insecten aan.
 • Sla nooit naar insecten om ze te verjagen. Hierdoor zullen ze zich juist gaan verdedigen.
 • Draag goedsluitende kleding, zodat de insecten geen kans krijgen om in mouwen of broekspijpen te kruipen.
 • Ga in het donker niet dicht bij een lichtbron zitten. Insecten worden door licht aangetrokken.

Behandelen

Onderstaande stappen kun je ondernemen bij een insectenbeet of -steek:

 • Indien de angel nog in de huid steekt: gebruik dan een vingernagel of de botte kant van een mes om de angel weg te schrapen. Neem geen pincet, hiermee kan je het achtergebleven gifzakje samendrukken waardoor het resterende gif in de bloedsomloop terecht kan komen.
 • Koel de plaats van de insectensteek af met ijs om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Een jeukwerende lotion of zalf kan ook helpen.
 • Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
 • Ga direct naar een huisarts of ziekenhuis indien het slachtoffer in de mond of keel is gestoken. Laat eventueel op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.

Bij een ernstige (allergische) reactie: bel direct 112 en breng het slachtoffer in een halfzittende houding.