Hyperthyreoidie

Op deze pagina vindt u een overzicht van de beste specialisten in Nederland die zich richten op hyperthyreoïdie. Vergelijk hun expertise en maak een weloverwogen keuze voor uw gezondheid.

Uitgelichte hyperthyreoidie specialisten

Vind een hyperthyreoidie specialist in uw regio

Informatie over hyperthyreoidie

Hyperthyreoidie

Bij hyperthyreoïdie maakt de schildklier te veel schildklierhormoon aan. Men spreekt ook wel van een te snelle schildklier. Soms is de hyperthyreoïdie tijdelijk, waarbij de schildklier weer normaal gaat werken. Het komt ook voor dat hij daarna te weinig hormoon maakt (hypothyreoïdie). Soms ontstaat hyperthyreoïdie door een overmatig gebruik van jodium.

Symptomen

Veel klachten zijn niet typisch voor een schildklieraandoening en komen ook voor bij andere aandoeningen. Dit maakt het voor de arts moeilijk een diagnose te stellen op basis van de klachten. Als meerdere klachten aanwezig zijn, is er wellicht sprake van een schildklieraandoening. Het is dan aan te raden een bloedonderzoek te laten doen; alleen een bloedonderzoek geeft aan of sprake is van een schildklieraandoening. Voorkomende klachten zijn:

  • Hartkloppingen.
  • Afvallen (bij normale eetlust).
  • Zweten.
  • Een gejaagd gevoel
  • Trillen.
  • Spierzwakte.
  • Diarree.
  • Snel geïrriteerd.
Soms (bij de ziekte van Graves) komen ook oogklachten voor. De ogen lijken groter dan normaal of de oogleden kunt u moeilijk sluiten. U kunt tevens last krijgen van onregelmatige hartkloppingen (een hartritmestoornis).

Oorzaak

De twee meest voorkomende oorzaken voor hyperthyreoïdie zijn:

  • De ziekte van Graves: In ongeveer 70 tot 80 procent van de gevallen is dit de veroorzaker van een snel werkende schildklier. De ziekte van Graves is een zogenaamde auto-immuunziekte, waarbij het lichaam zelf antistoffen maakt die de schildklier stimuleren om extra schildklierhormonen aan te maken.
  • De ziekte van Plummer of Multinodale struma: In ongeveer in 10 tot 15 procent van de gevallen is dit de veroorzaker. Bij deze ziekte ontstaan in de schildklier goedaardige knobbels die veel schildklierhormonen maken.

Behandeling

Hyperthyreoïdie wordt behandeld met medicijnen, radioactief jodium en/of een operatie. Voor welke behandeling gekozen wordt, hangt af van de ziekte, de ernst en/of aanwezigheid van de oogziekte. Natuurlijk wordt ook naar de wens van de patiënt geluisterd.

Hyperthyreoidie video's

Schildklierproblemen

Over de symptomen van hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie en struma.

Schildklier

Anatomie en functie.