zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Huisvrouwenknie

Inhoud

De 'bidknie' of 'huisvrouwenknie' is een andere naam voor een bursitis prepatellaris of slijmbeursontsteking in de knie.

Oorzaak

Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak door overbelasting. Een knie kan overbelast raken door bijvoorbeeld teveel (hard)lopen, veel zitten op de knieën of een verkeerde looptechniek.

Symptomen

Een slijmbeursontsteking in de knie is erg pijnlijk en het buigen en strekken van de knie is daardoor beperkt. Door de zwelling gaat het bewegen van de knie stroef.
Als de slijmbeurs aan de voorzijde van de knieschijf ontstoken is zal een zwelling te zien zijn op de knieschijf. Ook zal de huid hier een rode kleur hebben.
Het lopen zal pijnlijk zijn, het traplopen en hurken is nog meer belastend voor de knie en zal nog meer pijn doen.

Behandeling

In de acute fase van de slijmbeursontsteking wordt geadviseerd om rust te nemen. Beperk het lopen en traplopen en ga niet op de knieën zitten. Soms worden ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven.

Als alleen rust niet voldoende helpt, kan een arts een injectie op de plek van de ontsteking geven. Eventueel kan worden doorverwezen naar een fysiotherapeut. Dit gebeurt bij slijmbeursontsteking in de schouder en heup regelmatig, bij slijmbeursontsteking in de knie is fysiotherapie minder gebruikelijk.

Wanneer iemand vaak op de knieën werkt, wordt geadviseerd om kniebeschermers te dragen.

Als de slijmbeursklachten chronisch aanwezig zijn, kan een operatie worden overwogen. Bij de knie zijn in dat geval twee mogelijkheden. Een orthopeed zal eerst proberen de slijmbeurs leeg te spuiten en de ruimte te vullen met een cortico-costeroïd injectie. Als dit niet voldoende helpt, is de beste behandeling om de slijmbeurs geheel te verwijderen. Na een operatie zal de knie nog pijnlijk zijn. Voor de eerste week na de operatie wordt een steunkous of stevig verband meegegeven.