zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Huidverbrandings-syndroom

Brandwonden zijn wonden die kunnen ontstaan als gevolg van hitte, chemische stoffen of straling (zoals zonnestraling). Thuis opgelopen brandwonden zijn meestal het gevolg van hete vloeistoffen en vooral kinderen lopen hierbij risico. Deze brandwonden meestal ernstig.

Er worden drie graden onderscheiden wat betreft de ernst:

  • Eerstegraads verbranding: alleen de oppervlakkige huidlaag is beschadigd. De huid is rood en pijnlijk en geneest zonder blijvende gevolgen.
  • Tweedegraads verbranding: deze wordt gekenmerkt door blaren.
  • Derdegraads verbranding: het weefsel sterft af en de patiënt voelt geen pijn meer, ook niet als in de huid geprikt wordt.


Complicaties kunnen zowel tijdens als na de verbranding optreden. Door de hitte en door giftige gassen kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. Ook kan iemand met brandwonden in shock raken. Shock kan enkele uren tot dagen na het ongeval optreden. Daarnaast lopen brandwonden het risico geïnfecteerd te raken.
Een ernstige verbranding betekent voor de patiënt een enorme psychische belasting. Vaak is het ongeval bewust meegemaakt en de patiënt kan wekenlang in levensgevaar verkeren. De behandeling is vaak traumatisch en de patiënt moet leren omgaan met de soms ontsierende littekens.