zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Hormonen

Hormonen zijn stoffen die in bepaalde weefsels of organen worden opgebouwd en die invloed hebben op andere weefsels in het lichaam. Ze worden vervoerd door het bloed en afgebroken in de lever. De meeste hormonen verzorgen processen die over een langere periode verlopen.

De volgende klieren scheiden hormonen af:

 • Alvleesklier
 • Bijnier
 • Bijschildklier
 • Epifyse (pijnappelklier)
 • Hypothalamus
 • Hypofyse
 • Nier
 • Schildklier
 • Gonaden: geslachtsklieren
 • Testis
 • Ovarium

Soorten hormonen

Hormonen worden zeer snel in het lichaam afgebroken. bijna alle hormonen hebben een antagonistisch hormoon, dat is een hormoon met de tegenovergestelde werking. Zo verlaagt bijvoorbeeld insuline de bloedsuikerspiegel terwijl glucagon daarentegen de bloedsuikerspiegel verhoogt. Zo wordt de bloedsuikerspiegel in balans gehouden.

Hormonen worden onderverdeeld in twee groepen, namelijk in water oplosbare proteohormonen en in vet oplosbare steroïde hormonen.

Hieronder worden enkele hormonen kort besproken.

Insuline
De productie van insuline is afhankelijk van de bloedsuikerspiegel. Zodra de bloedsuikerspiegel, als gevolg van de inname van voedsel, boven de normale waarden uitstijgt, scheidt de alvleesklier het hormoon insuline af. Insuline bevordert de opname van glucose (bloedsuiker) in de lever- en spiercellen. Hier wordt het opgeslagen als energiereserve.

Glucagon
Glucagon is de tegenhanger van insuline. Het hormoon glucagon stimuleert de afbouw van glycogeen en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer verhoogd wordt wanneer die onder de normale waarden duikt. Als de bloedsuikerspiegel daalt, door bijvoorbeeld fysieke inspanning, zullen de opgeslagen suikerreserves vrijkomen in het bloed.

Melatonine
Het hormoon melatonine zorgt ervoor dat het lichaam juist reageert op het dag- en nachtritme. Bij duisternis meer melatonine afgegeven en dat veroorzaakt vermoeidheid.

DHEA
Dehydroepiandrosteron (DHEA) is een steroïde hormoon dat door de bijnieren, de geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit cholesterol. Het hormoon DHEA wordt vooral in de ochtend gevormd en de concentratie neemt in de loop van de dag af. In de lichaamscellen wordt DHEA omgezet in vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen. DHEA is dus ook een voorstadium van andere hormonen.

Adrenaline en noradrenaline
Adrenaline en noradrenaline zijn stresshormonen en worden geproduceerd in het bijniermerg.
Adrenaline wordt ook wel het vluchthormoon genoemd. Adrenaline heeft de volgende invloeden op het lichaam:

 • Het verhoogt de hartslagfrequentie en de bloedstuwing.
 • Het verwijdt de luchtwegen en maakt zo de opname van zuurstof makkelijker.
 • Het vernauwt de bloedvaten in huid en organen, zodat een grotere hoeveelheid bloed beschikbaar is voor de spieren.

Normaal is de adrenalinespiegel in het bloed zeer laag. In een lichamelijke of geestelijke stress- of noodsituatie wordt adrenaline bliksemsnel verspreid. Het hele organisme wordt in opperste staat van paraatheid gebracht.

Het hormoon noradrenaline werkt vergelijkbaar als adrenaline, maar wordt niet alleen aangemaakt in het bijniermerg, maar ook door bepaalde zenuwuiteinden van ons zenuwstelsel. De belangrijkste taak van noradrenaline is het om de bloeddruk op peil te houden. Noradrenaline kan het samentrekken van bepaalde bloedvaten in gang zetten, zodat het hart en de hersenen van voldoende bloed voorzien blijven.

Geslachtshormonen
Geslachtshormonen zijn alle hormonen die de ontwikkeling en het functioneren van de geslachtsklieren en geslachtsorganen bepalen en controleren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de secundaire mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken.

Oestrogeen
Het vrouwelijke geslachtshormoon is oestrogeen. Bij oestrogeen gaat het niet om één hormoon, maar om een hele groep van hormonen. Oestrogenen worden voornamelijk geproduceerd in de eierstokken en tijdens de zwangerschap in de placenta. De bijnieren produceren bij mannen en vrouwen eveneens kleine hoeveelheden oestrogeen. Oestrogenen zijn verantwoordelijk voor verscheidene lichaamsprocessen zoals:

 • Vrouwelijke seksuele ontwikkeling en de voortplanting.
 • Stofwisselingsprocessen.
 • Sterke botten, een gezonde gladde huid en dik haar.
 • Het remt de veroudering.


Testosteron
Het mannelijke geslachtshormoon testosteron wordt geproduceerd in de teelballen. Het hormoon testosteron is niet alleen verantwoordelijk voor de geslachtsontwikkeling, maar ook voor de typisch mannelijke huid-, bot- en spierstructuur. Bovendien zorgt testosteron voor het ontstaan van seksuele verlangens en draagt het bij aan emotioneel evenwicht.