zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Hielkloven

Hielkloven zien eruit als een klein sneetje met een eeltrandje er omheen. Het zijn barsten of scheuren in droge, vereelte huid van de hiel. Hielkloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn, waarbij ze aan het oppervlak van de huid breder zijn dan dieper in de huid.

Oorzaak

Meestal zijn hielkloven een gevolg van uitdroging. De huid van de voeten bevat weinig talgkliertjes en droogt snel uit. Door druk en wrijving ontstaat bij de hielen bovendien vaak eelt. Een droge, vereelte huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Wanneer deze huid barst, ontstaan hielkloven.

Bij voortdurende belasting kunnen hielkloven ernstige en pijnlijke vormen aannemen. Ze kunnen gaan bloeden, geïnfecteerd raken of gaan ontsteken. In dat geval is het raadzaam een arts te raadplegen.

In de zomerperiode komen vaak oppervlakkige hielkloven voor als gevolg van veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De huid beschermt zichzelf met overmatige eeltvorming en hierin kunnen dan gemakkelijk kloven ontstaan.

Mensen met overgewicht of een beroep waarbij ze veel staan, hebben vaker last van hielkloven. Ook diabetes en ouderdom kunnen een rol spelen.

Behandeling

Hielkloven kunnen ernstige en pijnlijke vormen aannemen en zelfs bloeden, geïnfecteerd of ontstoken raken. In dat geval het best een arts geraadpleegd worden. Minder ernstige vormen van hielkloven kunnen met goede voetverzorging opgelost worden. Een pedicure kan hierbij ook helpen.

Het verwijderen van droge ruwe huid kan door middel van vijlen. Er bestaan speciale vijlen voor de hiel, waarmee de randen van kloven voorzichtig glad geschuurd kunnen worden. Te veel vijlen kan er echter ook toe leiden dat kloven openspringen.

Een droge huid kan het beste worden verzorgd door deze goed te hydrateren met een vochtinbrengende crème. Er bestaat ook speciale klovencrème voor de eeltige huid rond de hielen. Deze crèmes beloven na drie dagen zichtbaar resultaat en na zeven dagen een herstelde huid. Door de huid van de voeten goed te blijven verzorgen, kunnen verdere problemen voorkomen worden.