Uitgelichte hamerteen specialisten
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Den Haag,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Maassluis,
Zuid-Holland
De Bilt,
Utrecht
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Vind een hamerteen specialist in uw regio
Informatie over hamerteen
Hamerteen
Bij een hamerteen is sprake van een stand afwijking van de tenen. Het treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, de zogenaamde hamer-vorm. Ook kunnen door deze vervorming wondjes optreden, via wrijving met de schoen.
Oorzaak
Er is niet eenduidig een oorzaak van hamertenen aan te geven, maar in de meestal zal de oorzaak een stands-afwijking van de voet of verkeerd schoeisel zijn: Soms is de oorzaak een andere voet afwijking, zoals platvoeten of een holle voet. Hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak. Ook problemen met de afstemming van de spieren die het rekken en strekken van de tenen coordineren of te slappe pezen zijn vaak een oorzaak. Verkeerd schoeisel kan als zo vaak met voetklachten mede oorzaak zijn. Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van hoge hakken zorgt er ook voor dat de voet naar voren schuift, wat er ook voor zorgt dat de tenen gaan knellen. Zeker als het verkeerde schoeisel te lang gedragen wordt kunnen ze gaan vergroeien, met de hamerteen of klauwteen tot gevolg. Daarnaast kunnen hamertenen te maken hebben met zaken als ouderdom, reuma, diabetes, slagaderverkalking, etc.
Symptomen
Klachten treden op bij de 2e, 3e of 4e teen, niet bij de grote of kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, en de teen hamer-vormig vergroeid. Het gewricht voelt pijnlijk aan. De teen is stijf en minder beweeglijk dan zou moeten. Het bewegen is ook extra vaak pijnlijk. In ernstige gevallen wordt het lopen moeilijk.
Behandeling
Er zijn in de medische handel pleisters en opzet stukje verkrijgbaar die de stand van de tenen enigszins corrigeren. Soms kan dit effect hebben, maar het is soms ook pure symptoom bestrijding. Bij een podotherapeut kan soms een corrigerend zooltje aangebracht worden wat soms helpt. Vaak zal echter een operatieve ingreep nodig zijn om het probleem op te lossen. Vraag hiervoor advies bij een goed orthopedisch chirurg. Hierbij wordt het kootje tussen het eerste en het tweede teengewricht losgemaakt. Bij een klauwteen zal ook het gewricht bij het middenvoetsbeentje losgemaakt worden. De meeste operaties zijn redelijk succesvol, al kunnen complicaties altijd optreden.