zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over HIV (Human Immunodeficiency Virus)

Inhoud

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het virus kan zich bevinden in bloed, speeksel, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. In de dagelijkse omgang is nauwelijks of geen risico op een hiv-infectie. Iemand loopt vooral risico om hiv op te lopen of over te dragen door onveilige handelingen met bloed en sperma loopt iemand risico.

Het virus breekt het afweersysteem in het lichaam af. Het doel van het afweersysteem is het verdedigen van het lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen. Het beschermt het lichaam dus tegen ziekten. Wanneer hiv het afweersysteem heeft verzwakt, krijgen bacteriën en virussen de kans om ernstige ziekten te veroorzaken. Dan wordt gesproken van aids.

In 2009 stonden in Nederland 8.059 aids-patiënten en 16.555 hiv-geïnfecteerden geregistreerd. Het totale aantal met hiv-geïnfecteerde mensen in Nederland wordt echter geschat op ruim 21.500. (Bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid)

Oorzaak

In Nederland wordt hiv in de meeste gevallen overgedragen door onveilig seksueel contact. Als hiv via bepaalde lichaamsvochten (bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk) in contact komt met iemands bloedbaan of slijmvliezen in de mond, anus, vagina en op de penis, is er kans op een hiv-infectie.
Je kunt het risico op hiv op de volgende manieren verkleinen:

  • Veilige seks hebben; gebruik een condoom.
  • Regelmatig testen op hiv en andere soa's.
  • Gebruik schone naalden/spuiten bij het inspuiten van drugs.
  • Zwangere vrouwen testen; als ze hiv hebben kunnen ze worden behandeld.

Symptomen

Meestal merkt iemand het niet wanneer hij besmet is met het virus. De meeste mensen ondervinden namelijk geen klachten van hiv. Het virus kan dan ongemerkt doorgegeven worden aan anderen.

Soms krijgt iemand meteen na het oplopen van hiv last van griepachtige verschijnselen. Er is dan sprake van een acute hiv-infectie. Men voelt zich daarna voor langere tijd weer gezond, maar ondertussen wordt afweer aangetast. Na verloop van tijd ontstaan klachten. Dat kan na twee jaar gebeuren, maar kan ook langer dan tien jaar duren. Diverse factoren spelen mee, zoals de algehele gezondheid, leeftijd, erfelijke factoren en het type hiv-virus dat iemand oploopt.

Klachten die op de termijn kunnen ontstaan zijn:

  • Ernstige moeheid
  • Nachtelijk zweten
  • Veel gewichtsverlies zonder duidelijke reden
  • Koorts
  • Hardnekkige diarree
  • kortademigheid

Behandeling

Sinds 1996 bestaat een behandeling waarmee iemand zijn leven lang met hiv kan leven zonder aids te krijgen. De levensverwachting van mensen met hiv komt steeds meer in de buurt van die van gezonde mensen.

De behandeling bestaat uit het dagelijks slikken van een combinatie van hiv-remmende medicijnen. Daardoor wordt hiv onderdrukt. Ook mensen die al aids hebben, kunnen dankzij hiv-remmers worden gered.