zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Grote teen stijf en onbuigbaar

Inhoud

De grote teen is stijf en onbuigzaam waardoor de afwikkeling van de voet en het normale looppatroon wordt gestoord. Lopen, sporten, wandelen en traplopen kan pijnlijk zijn.

Hallux Rigidus en Hallux Limitus
Hallux rigidus is een stijve grote teen. Een stijve, pijnlijke en onbuigbare grote teen kunnen voortekenen zijn die wijzen op Hallux Limitus. De oorzaak hiervan is slijtage van het kraakbeenoppervlak. Normaal zorgt kraakbeen tussen de botjes voor soepele beweging. Wanneer het kraakbeen langzaam verdunt, ontstaat wrijving. Het teengewricht zal daarop reageren met botaangroei waardoor de beweeglijkheid vermindert en het teengewricht gaat verstijven. Hallux rigidus kan ontstaan bij mensen tussen de 30 en 60 jaar; meestal treden klachten op na het vijftigste levensjaar.

Symptomen

Bijkomende klachten aan de grote teen kunnen zijn:

  • Niet kunnen buigen of bewegen
  • Ontsteking
  • Stijfheid
  • Zwelling rond het gewricht
  • Een bult, zoals een bunion of eeltplek, die zich ontwikkelt op de bovenzijde van de voet

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van Hallux rigidus is artrose (gewrichtsslijtage). Het kan ook het gevolg zijn van een letsel aan de teen die het gewrichtskraakbeen beschadigt of van verschillen in de bouw van de voet, die de krachten op het gewricht laten toenemen. Beschadiging van het teengewricht kan ook het gevolg zijn van overbelasting bij sporten als voetbal, hardlopen en hockey.

Behandeling

Behandelmogelijkheden kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: operatief en niet-operatief.

Niet operatieve behandeling
Niet operatieve behandeling kan bestaan uit pijnbestrijding en het slikken van ontstekingsremmers als ibuprofen. Tevens kan de arts aanraden een schoen met een stijve zool te dragen. Deze aangepaste schoen is voorzien van een afwikkelbalk of afwikkelrol. Soms kan ook een stalen versterking of een brace in de schoen nodig zijn. Om te proberen de ontsteking te remmen, kunnen wisselbaden genomen worden. Hierbij wordt afwisselend gebruik gemaakt van warm (zo warm is dat het net te verdragen is) en koud (zo koud is dat het net te verdragen is) water. Dompel de voet eerst 30 seconden in het koude water en dompel direct daarna de voet 30 seconden in het warme water. Wissel deze voetbaden gedurende 5 minuten af en eindig in het koude water. Deze wisselbaden kunnen drie maal per dag genomen worden.

Operatieve behandeling

  • Cheilectomie: het schoonmaken van het grote teengewricht
  • Arthrodese: operatie waarbij het gewricht wordt vastgezet
  • Arthroplastiek: gewrichtsvervangende chirurgie voor ouderen die weinig functie eisen stellen aan hun voet

 
Grote teen stijf en onbuigbaar linken
Grote teen stijf en onbuigbaar behandeling
Grote teen stijf en onbuigbaar behandeling op de kaart
Google leads