zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Gonorroe

Inhoud

Gonorroe is een seksueel overdraagbare infectie (soa) die wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Deze kunnen zich nestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Door onbeschermd seksueel contact (seks zonder condoom) kunnen zowel mannen als vrouwen een gonorroe-infectie van de plasbuis oplopen. Bij vrouwen komen de infecties ook in de vagina voor. Als gevolg van orale seks (beffen of pijpen) kunnen infecties in de keel ontstaan. Een infectie in de anus ontstaat na onbeschermde anale seks.

Gonorroe is heel besmettelijk en kan ook overgedragen worden zonder penetratie. Direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen kan al voldoende zijn om een infectie op te lopen. Gonorroe is goed te behandelen en te genezen met een antibioticumkuur.

Klachten bij de vrouw

Een vrouw merkt vaak weinig en soms zelfs helemaal niets van gonorroe. Als er wel klachten zijn, dan gaat het meestal om een toename van vaginale afscheiding. Die afscheiding kan onaangenaam ruiken en is soms anders van kleur (pusachtig). Soms is er vaginaal bloedverlies tussen menstruaties door. Plassen kan pijnlijk zijn als ook de plasbuis ontstoken is.

Klachten bij de man

Mannen hebben meestal wel duidelijke klachten van gonorroe. Meestal komen de eerste klachten enkele dagen (tot enkele weken) na het oplopen van de infectie. Die klachten bestaan uit (veel) pusachtige afscheiding uit de plasbuis, die vaak gelig of groenig van kleur is, vandaar de volksnaam ?druiper?. Een ontstoken plasbuis geeft een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Een heel enkele keer zijn er helemaal geen klachten, maar ook dan is gonorroe besmettelijk voor anderen.

Gevolgen

Wanneer een gonorroe wordt niet behandeld, kan dat opstijgen naar de eileiders, waar een ontsteking ontstaat. De ontsteking kan zich verspreiden tot de buikholte. Bij een eileiderontsteking krijg je een erge pijn in de onderbuik en koorts. Deze ontsteking kan genezen worden door antibiotica te gebruiken en voldoende bed rust houden maar het kan ook littekens achterlaten. Daardoor raken de eileiders verstopt en het kan tot een buitenbaarmoederlijk zwangerschap leiden of tot onvruchtbaarheid. Een gonorroe- infectie bij de zwangere vrouw kan overgedragen worden tijdens de bevalling op de baby maar met een behandeling kan dit voorkomen worden.

Het opstijgen van de ontsteking bij mannen gebeurd niet zo vaak als bij vrouwen. Via de zaadleiders komen de bacteriën in de bijbal en de prostaat terecht, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Van een bijbalontsteking kan je een ernstige pijn in de balzak krijgen en het kan naar de lies uitstralen. Bij een prostaatontsteking kan je heel moeizaam en pijnlijk plassen en koorts hebben. De zaadstreng kan ook gezwollen raken. Een bijbalontsteking kan ook een teelbalontsteking veroorzaken maar het gebeurt niet zo vaak.

Behandeling

De behandeling van gonorroe wordt in een keer uitgevoerd met een of meer injecties of pillen. Het is aangeraden tijdens de behandeling geen seks te hebben om een besmetting te vermijden. Maar als het toch gebeurd, moet er een condoom gebruikt worden. In het geval dat de klachten niet stoppen, moet je naar de arts teruggaan.

Partnerwaarschuwing

Het is belangrijk dat alle seksuele partners uit de zes weken voorafgaand aan de klachten op de hoogte worden gebracht en zich laten testen. In het geval dat er geen klachten zijn, dan alle partners van de laatste zes maanden.