zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Gezichtskanker

Inhoud

Deze vorm van kanker komt zelden voor. Als bij mensen kanker in het gezicht voorkomt, is dat bijna altijd het gevolg van huidkanker of kanker in het hoofd-hals gebied.

Kanker in het hoofd-halsgebied

In Nederland worden ruim 2200 mensen getroffen door kanker in het hoofd-halsgebied. Kanker in het hoofd-halsgebied kan op verschillende plaatsen ontstaan doordat er veel soorten weefsels in dit gebied bevinden. Hierbij kan gedacht worden aan lymfeklieren, kraakbeen, slijmvliezen en speekselklieren. De meest voorkomende tumoren betreffen mondholte- en tongkanker, keelkanker en stembandkanker.

De meest voorkomende oorzaken van kanker in het hoofd-halsgebied zijn roken, alcoholgebruik en sommige virussen, zoals het Humaan Papilloma Virus. Erfelijkheid kan ook een rol spelen, bijvoorbeeld doordat het iemand mogelijk gevoeliger maakt voor alcohol en tabaksrook. Echter, ook geheel gezond levende mensen kunnen deze vorm van kanker krijgen.

Klachten die bij deze vorm van kanker voorkomen zijn afhankelijk van de locatie van de tumor. De keuze van de behandeling hangt af van meerdere factoren (zoals type, grootte en locatie van de tumor, mogelijke uitzaaiingen, leeftijd, persoonlijke wensen). Wanneer de kanker zich bevindt in mond, keel, neus, neusbijholten of speekselklieren bestaat de behandeling meestal uit chirurgie en/of radiotherapie. Wanneer geen chirurgie of radiotherapie mogelijk is en de tumor is zeer groot, dan wordt vaak (primair) chemotherapie toegepast.

Huidkanker

Aanwijzingen voor huidkanker uiten zich vaak in een verandering op de huid. Dit kan zijn: een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een huidafwijking die verandert van kleur of grootte. De meest voorkomende oorzaak van huidkanker is te veel blootstelling aan UV-straling. Er zijn meerdere vormen van huidkanker en er zijn verscheidene behandelingen mogelijk.

Zie Huidkanker.

Operatie

Nadat een tumor operatief is verwijderd, kunnen er problemen ontstaan met bijvoorbeeld bijten, kauwen en/of slikken. Dit zogenaamde functieverlies is afhankelijk van de locatie van de tumor. Bij een operatie worden vaak zowel aangetaste delen als omliggend (gezond) weefsel verwijderd. Soms is na het verwijderen van een grote tumor een reconstructie of een prothese nodig.