zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte, die veroorzaakt wordt door een virus, dat via een muggenbeet het lichaam kan binnendringen. Het virus wordt overgebracht door muggen (dikwijls Aedes).

Deze muggen bijten vanaf de vroege ochtend tot de vroege avond. Gele koorts komt alleen voor in bepaalde landen van tropisch Zuid-Amerika en in Afrika ten zuiden van de Sahara. Gele koorts verloopt dikwijls zonder symptomen, maar kan ook zeer ernstig verlopen met de dood tot gevolg.

Hoe herken ik gele koorts?

De ziekte begint acuut met hoge koorts, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, rugpijn en algemene spierpijn. Matige geelzucht (hepatitis) en een zwakke en trage hartslag, zijn ook mogelijke symptomen. Dit is de infectiefase, die enkele dagen duurt.

Na een paar dagen treedt een kortstondige verbetering op, de koorts en andere symptomen verdwijnen gedurende enkele uren tot een dag. Meestal treedt dan volledig herstel op, maar bij een deel van de patiënten gaat de toestand snel achteruit en zij kunnen aan de ziekte overlijden.

Gele koorts voorkomen

U kunt de ziekte krijgen door een steek van een besmette mug. Gele koorts wordt alleen door muggen overgedragen. U kunt dus niet ziek worden van contact met iemand die gele koorts heeft.

Als u voorkomt dat de mug u steekt, krijgt u de ziekte niet. De mug die gele koorts overbrengt is vooral overdag actief, met name in de vroege ochtend en de late middag. De volgende maatregelen beschermen tegen muggenbeten.

  • Draag overdag bedekkende kleding, dus een lange broek, lange mouwen, sokken en dichte schoenen.
  • Smeer op de onbedekte huid, zoals gezicht, handen en enkels, een insectenwerende lotion. Middelen die DEET bevatten hebben het beste effect.

Tegen deze ziekte kunt u worden gevaccineerd. De vaccinatie wordt gegeven aan mensen die reizen naar een gebied waar gele koorts voorkomt. Gele koorts heerst vooral in een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen (onder andere in Suriname). Sommige landen stellen een inentingsbewijs verplicht, om verspreiding van het virus te voorkomen.
Werking

Na injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen het virus. Als het dan in aanraking komt met levende virussen, kan het deze effectief bestrijden. De bescherming ontstaat 10 dagen na de vaccinatie.

Een vaccinatie met het gelekoortsvaccin beschermt minstens 10 jaar aan tegen de infectie. Bij een op de twintig mensen is de bescherming niet volledig, daarom is het ook belangrijk u tegen muggen te beschermen.