zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Geen Zin In Seks

In de medische wereld wordt geen zin in seks aangegeven als verminderd libido. We spreken hiervan als iemand niet meer snel seksueel opgewonden raakt en minder plezier beleeft aan seks.

Oorzaken

Je kunt in een relatie minder zin krijgen om met je partner te vrijen dan toen je net bij elkaar was. Minder zin in seks kan plotseling optreden of er langzaam in sluipen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je (even) geen zin of minder zin in seks hebt:

Te druk
Soms heb je het te druk. Met de studie, het werk of in huis. Hierdoor sta je niet open voor seksuele prikkels en gevoelens.

Stress
Door stress kun je minder zin in seks krijgen en daardoor in een patroon terechtkomen van minder vrijen. Je hebt veel aan je hoofd, kunt je minder focussen op seks en krijgt minder zin.

Sleur
In relaties die langer duren is sleur vaak een oorzaak. Naarmate je elkaar langer kent, verdwijnt de spanning van het elkaar ontdekken en veroveren. Het wordt gewoon en dat kan het vrijen saai maken.

Angst en onzekerheid
Als mensen onzekerheid of angst ervaren bij het vrijen, vermijden zij het vrijen vaak onbewust. Liever geen seks dan bang zijn is een heel begrijpelijke en natuurlijke reactie. Soms zorgen angst en onzekerheid ervoor dat mensen seks hebben tegen hun zin in, bijvoorbeeld omdat ze hun partner niet willen kwijtraken.
Veel voorkomende angsten en onzekerheden zijn:

  • Angst dat het vrijen pijn zal doen.
  • Onzeker dat je niet opgewonden wordt of blijft.
  • Angst voor afwijzing.
  • Angst voor vervelende herinneringen.
  • Bang om de controle te verliezen over jezelf: sommige mensen zijn bang om zich te laten gaan, vooral tijdens het orgasme, omdat je je lichaam dan niet onder controle hebt.
  • Bang dat je je ongeboren kind beschadigt tijdens de zwangerschap.
  • Angst dat vrijen gevaarlijk is, omdat je ziek bent of een beperking hebt.
  • Onzekerheid over je uiterlijk.

Verschillende wensen
Wil jij op een andere manier vrijen dan je partner? Ook dat kan een oorzaak zijn van minder zin in seks. Een veel gehoorde klacht van vrouwen is dat mannen te weinig aandacht besteden aan het voorspel. Een bekende klacht van mannen is dat vrouwen niet zo enthousiast zijn in bed.

Somber zijn
Voel je je goed, dan gaat de seks makkelijker. Lekker in je vel zitten is dus belangrijk voor een goed seksleven. Seks hebben moet je jezelf namelijk gunnen, het kost tijd en inspanning. Het helpt dan als je jezelf de moeite waard vindt. Je kunt er ook meer van genieten als je lekker in je vel zit.

Medicijnen of ziekte
Minder zin in seks kan komen door het slikken van bepaalde medicijnen of van veranderingen in je hormoonhuishouding. Het is bekend dat medicijnen tegen bijvoorbeeld depressie zorgen voor minder opwinding en minder zin in seks.

Schaamte
Er zijn verschillende soorten schaamte, die ervoor kunnen zorgen dat je je niet helemaal kan laten gaan en liever geen seks hebt.Je beschermt jezelf dan door geen zin te hebben in seks. Dan hoef je de confrontatie niet aan te gaan.

Wat kun je doen?

Als je geen zin hebt in seks kun je daar vaak zelf iets aan doen. Praat erover met je partner. Belangrijk is om eerst de oorzaak duidelijk te krijgen en deze weg te nemen. Zo kun je stress en somberheid verminderen door echt tijd voor jezelf te maken en jezelf zo af en toe te verwennen. Ga op zoek naar de mooie dingen in jezelf en in je relatie. Kom je er samen met je partner niet uit, dan kan je hulp zoeken.