zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Galwegontsteking

Inhoud

Bij een galwegontsteking zijn de galwegen, in of buiten de lever, ontstoken. In de lever zitten vele kleine galkanaaltjes. Deze komen samen in de grotere galwegen. Via de grotere galwegen wordt de galvloeistof afgevoerd naar de galblaas en vervolgens naar de dunne darm.

Oorzaak

Een galwegontsteking kan ontstaan door bijvoorbeeld een vernauwing of verstopping in de galwegen. Door de vernauwing is de doorstroming van galvloeistof minder goed. Bacteriën uit de dunne darm kunnen zich dan gemakkelijker nestelen in de galwegen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan.

Galsteen
Een vernauwing of verstopping wordt meestal veroorzaakt door een galsteen, die klem komt te zitten in de galwegen. Ook een tumor of een aangeboren afwijking in de bouw van de galwegen kan een vernauwing of verstopping veroorzaken. Een enkele keer is een infectie met een parasiet de oorzaak. In al deze gevallen ontstaat de ontsteking dus doordat bacteriën de kans krijgen zich te vermenigvuldigen.

Niet bacteriële ontsteking
Wanneer bacteriën niet de oorzaak van de ontsteking zijn, spreken we van primaire sclerosende cholangitis (PSC). Bij PSC zijn meerdere galwegen, binnen en buiten de lever, ontstoken zonder duidelijke oorzaak.

Symptomen

Een ontsteking aan de galwegen kan verschillende klachten veroorzaken. In eerste instantie ontstaan klachten als:

  • pijn in de rechterbovenbuik
  • koorts en koude rillingen
  • geelzucht (geel zien van de huid en het oogwit) en soms jeuk.

Een blijvende (chronische) ontsteking die niet behandeld wordt, kan op den duur ernstige complicaties veroorzaken. Wanneer ook de kleine galwegen die in de lever zitten gaan ontsteken, kan levercirrose ontstaan.

Door de ontstekingen vormt de lever littekenweefsel. Als dit gaat uitbreiden, ontstaat levercirrose en gaat de lever minder goed functioneren. Bacteriën die zich in de lever nestelen, kunnen daar een etterende ontsteking veroorzaken: een leverabces.

Diagnose

Op basis van de klachten zal de arts een vermoeden hebben en bloedonderzoek laten doen naar de leverfuncties. De leverwaardes zullen dan wijzen in de richting van een verminderde afvoer van galvloeistof. Vervolgens kunnen afwijkingen van de galwegen zichtbaar worden op een echo of een MRI-scan van de galwegen (een MRCP).

ERCP
Tot slot kan eventueel een ERCP gedaan worden. ERCP staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreatografie. Tijdens een ERCP kan de arts met een flexibele slang (endoscoop) via uw mond, slokdarm en maag in de galwegen kijken. Op de endoscoop kunnen een camera en ook kleine instrumentjes vastgemaakt worden.

De arts kan tijdens dit onderzoek een biopt (hapje weefsel) nemen. Deze biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. Galstenen die in de galwegen zitten, kunnen soms ook met een ERCP weggehaald worden. Een ERCP wordt meestal gebruikt om een galsteen te verwijderen of een biopt te nemen. Vanwege de kans op complicaties hebben de andere onderzoeken de voorkeur als het gaat om het stellen van de diagnose.

Behandeling

Antibiotica
Een galwegontsteking kan vaak behandeld worden met antibiotica. Zeker in een beginstadium als de ontsteking nog niet erg uitgebreid is. Als u een ontsteking heeft waarbij etter gevormd wordt, is meestal een snelle operatie noodzakelijk. Dit is nodig om te voorkomen dat de etter elders in het lichaam ontstekingen gaat veroorzaken.

ERCP
Als een galsteen de oorzaak van de ontsteking is, kan deze in sommige gevallen tijdens een ERCP verwijderd worden. Als de doorstroming van gal hersteld is zal de ontsteking vervolgens genezen. Tijdens een ERCP kan de arts galstenen verwijderen die in de galwegen zitten. De uitgang van de galgang naar de dunne darm wordt de Papil van Vater genoemd. Bij een vernauwing van deze uitgang kan de arts tijdens een ERCP een kleine snee maken in de Papil van Vater. De uitgang wordt daardoor iets groter. Deze ingreep wordt papillotomie genoemd.

Tijdens een ERCP kunnen de galwegen worden schoongespoeld. Ook kan een buisje (stent) geplaatst worden als de doorstroming van galvloeistof door een vernauwing verminderd is.

Galblaas verwijderen
Als u last heeft van galstenen zal in veel gevallen de arts adviseren om de galblaas te verwijderen. Galstenen ontstaan als galvloeistof teveel indikt. De kans dat dit gebeurt, is het grootste in de galblaas zelf. Het verwijderen van de galblaas verkleint de kans op nieuwe galstenen en ontstekingen aanzienlijk. Bovendien kunt u goed leven zonder galblaas.